İstemsiz kilo kaybının tek sebebi kanser değil! O vitamin eksikliği de zayıflamaya yol açıyor!
Sinir sisteminin bakımı dahil olmak üzere vücutta birçok işlevi olan B12 vitamininin eksikliği hayati risklere yol açabilir. Geceleri serin havada daha belirgin hissedilen B12 eksikliği durumunda kalp atış ve kan akış hızı yavaşlar ve vücutta ağrılar oluşmaya başlar. Bu durumun önüne geçmek için ise söz konusu vitamin bakımından zengin gıdalar tüketmek gerekiyor.
Sinir fonksiyonlarını düzenleyen ve alyuvarların üretimini sağlayan B12 vitamini, hayati bir öneme sahip. Zira vücuttaki hemen her hücrenin metabolizması, yağ asitlerinin sentezinde ve enerji üretiminde rol oynayan B12 vitaminine bağlı. Bu vitamin aynı zamanda insan vücudunun folik asidi emmesine yardımcı olarak depolanan enerjinin salınmasına yardımcı oluyor.
BEYİNDE CİDDİ HASARA YOL AÇAR
Vücut tarafından yeterli B12 vitamini alınmadığında ise eksiklik ortaya çıkıyor. Özellikle sinir sistemi ve beyinde geri dönüşümsüz ve potansiyel olarak ciddi hasara yol açabiliyor. Normalden biraz daha düşük B12 vitamini seviyeleri bile depresyon, akıl karışıklığı, hafıza problemleri ve yorgunluk gibi eksiklik semptomlarını tetikleyebiliyor.
İŞTAHSIZLIK VE KİLO KAYBINA DİKKAT!
B12 vitamini eksikliği iştahsızlık, kabızlık, ve kilo kaybına da yol açıyor. İleri aşamalarda el ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanma gibi nörolojik değişiklikler gerçekleşebiliyor. Tüm bu belirtiler havanın serin olduğu gece saatlerinde daha çok kendisini gösteriyor. Kişinin özellikle ayakları bir türlü ısınamaz hale geliyor
Peki B12 vitamini eksikliğinin sebepleri ne? Buna diyet de neden olabiliyor, düşük mide asidi üretimi de...
TAKVİYELERLE DEĞERLERİ DÜZELTMEK MÜMKÜN
Genellikle vücut yaşlandığında ortaya çıkan B12 eksikliği yapılan kan testlerinin ardından doktor tarafından verilen takviye ve iğnelerle tedavi edilebilir. Aynı zamanda bu vitamin yönünden zengin olan gıdalardan mutlaka tüketilmesi gerekiyor. Kırmızı et, yumurta, süt ürünleri ve balık gibi...
Uzmanlar, "Et, balık veya süt ürünleri yerseniz, diyetinizden yeterince B12 vitamini alabilmeniz gerekir" diyor.
B12 takviyeleri alırken dikkat edilmesi gereken bir şey var. O da C vitamini ile aynı anda alınmaması.
C VE B12 VİTAMİNLERİNİN İŞLEVİ NEDİR?
C vitamini, hücreleri korumaya ve sağlıklı tutmaya yardımcı olur, sağlıklı bir cilt, kan damarları, kemikler ve kıkırdak bakımını sağlar, yaraların iyileşmesine etkiliyken B12 vitamini ise kırmızı kan hücreleri ve DNA oluşturmak için gereklidir.
Söz konusu 2 vitamini aynı anda almamak gerekiyor. Böyle bir durumda B12 vitamini takviyesinin etkileri yok olabiliyor. Uzmanlar, B12 vitamini takviyesi aldıktan en az iki saat sonra C vitamini alınmasını öneriyor.
B12 EMİLİMİNİ NELER AZALTIR?
B12 takviyesinin emilimini azaltabilecek birkaç faktör daha var. Aşırı alkol alımı da bu vitaminin emilimini azaltabilir. Kadınlık hormonlarını içeren haplar da kandaki B12 vitamini seviyelerini azaltabilir.
Ayrıca sürekli olarak verilen yüksek dozlarda folik asit de kandaki B12 vitaminini azaltabilir veya B12 ve folik asit eksikliği sonucu oluşan bir Anemi tipine yol açabilir.
B12 vitamini balık, tereyağı, özel olarak güçlendirilmiş gıdalarda ve bazı maya ekstraktlarında da bulunabilir.