İşte çocuğunuzu sağlıklı kiloya getirecek 7 yöntem! En önemlisi ise anne babanın örnek olabilmesi

İşte çocuğunuzu sağlıklı kiloya getirecek 7 yöntem! En önemlisi ise anne babanın örnek olabilmesi

Ne yazık ki birtakım inanışlara göre, kilolu çocuklar sağlıklı olarak görülüyor. Bu durum deneyimsiz annelerin çocuklarını gereksiz yere gıdaya boğmasına ve durmadan yemek yedirmeye çalışmasına sebep oluyor. Aslında önemli olan çocuğa gün içinde yeterli oranda vitamin, mineral ve protein içeren gıdalar vermek. Uzmanlar çocuğun sağlıklı bir kiloya ulaşmasına yardımcı olacak 7 yol olduğunu belirtiyor.

Ebeveynler, gelecekteki sağlık sorunlarının önlenmesine yardımcı olmak için çocuklarına sağlıklı beslenme ve egzersiz alışkanlıklarını öğretme noktasında rol model olmalı.

AÇLIK VE TOKLUK BELİRTİLERİNİ ÖĞRETİN

Bu noktada yapılması gereken ilk şey onlara açlık ve tokluk belirtilerinin ne olduğunu öğretmek. Yapmaları gereken sıkıntı ya da üzüntü nedeniyle fazla yemek değil. Yani ne zaman gerçekten acıktıklarını ve ne zaman doyduklarını anlamaları gerekiyor. 

ÇOCUĞA UYGUN PORSİYONLAR KULLANIN

Çocuğunuzun bir öğünde ne kadar yiyeceğe ihtiyacı olduğunu ölçmeyi kolaylaştırmak için çocuk boyutunda tabaklar kullanın. Genel kural, tabağın yarısının meyve ve sebzelerle doldurulması ve geri kalanının balık, tavuk veya baklagiller gibi yağsız bir protein ile dolmasıdır. Bunun yanında öğünlerinde yulaf ezmesi veya tam tahıllı ekmek tüketmeleri sağlık açısından çok önemli. 

SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIKLAR SEÇİN

Havuç ve humus, elma veya bazı sebzelerden yapılan cip gibi sağlıklı atıştırmalıklar tüketmelerini sağlayın. Gazlı içecekler, meyve suları, cips, kurabiye ve tatlı gibi şeker ve yağ oranı yüksek atıştırmalıkları olabildiğince uzak tutun. 

EN AZ 15 DAKİKA EGZERSİZ YAPSINLAR

Kilolarını kontrol etmelerine yardımcı olmak, kemikleri güçlendirmek, kan basıncını ve stresi azaltmak için çocukları her gün hareket ettirin. 15 dakikalık egzersiz bile bir fark yaratmada etkili olur. 

EKRAN SÜRESİNİ SINIRLAYIN

Ekran süresini günde iki saatten fazla uzatmayın. Ayrıca çocukların geceleri odalarında telefon veya diğer elektronik cihazlar bulundurmayın. 

ALIŞVERİŞ VE YEMEK PİŞİRMEDE YARDIM ALIN

Çocukları sizinle birlikte alışverişe götürerek ve denemek istedikleri yeni meyve veya sebzeleri seçmelerine izin vererek kontrolün kendilerinde olduğunu hissetmelerine izin verin. Onları da yemeğin pişirilmesine dahil edin.

SAĞLIK KONUSUNDA ROL MODEL OLUN

Çocuklarınızın sizi taklit etmesi için sağlıklı alışkanlıklar ve aktif bir yaşam tarzı benimseyin. Bu, çocuklarınızla birlikte yürümeyi, bisiklete binmeyi veya yüzmeyi içerebilir.