Isınmayı unutmayın, bol su için! Egzersiz sırasında ihmal edilen noktalar aslında sağlık için büyük önem taşıyor!
Egzersiz yapmak, fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığınıza yardımcı olabilir. Uzmanlar da haftada 5 gün, günde 30 dakika egzersiz yapılmasını tavsiye ediyor. Ancak size yarardan çok zarar verebilecek bazı noktalara dikkat etmek şartıyla.

Egzersiz yaparken nelere dikkat etmeli? Egzersiz sürecinde yapılan hatalar nelerdir? İşte cevaplar...
Hem sağlık hem de gğüzel bir görüntüye kavuşmak için egzersiz yapmak çok önemli. Ancak egzersiz öncesi, sırası veya sonrasında yapılan bazı hatalar kişiye faydadan çok zarar verebilir. Peki nelere dikkat etmek gerekiyor?
ANTRENMAN ÖNCESİ HAFİF ŞEYLER TÜKETİN
Antrenmandan 2 saat önce ağır yemekler yerseniz, vücudunuz o besini sindirir ve kan, kaslarınıza iyi gitmez. Bu, egzersiz sonrası iyileşmeyi etkileyebilir, kramp ve mide bulantısına neden olabilir. Bunun yerine, fıstık ezmesi ve muz, çilek, yulaf ezmesi, bir avuç fındık veya kuru üzüm gibi hafif bir atıştırmalık deneyin.
MUTLAKA ÖNCE ISININ
Antrenmanınıza ısınmadan başlamak size birkaç dakika kazandırabilir, ancak bu iyi bir fikir değil. Vücudunuzun ısısını yükseltmek ve kanınızın akmasını sağlamak, kaslarınızı gevşetmek ve size daha fazla hareket alanı sağlamak için ısınmaya ihtiyacı vardır. Bu, 5 ila 10 dakika hafif yürüyüş, koşu veya bisiklete binmek kadar basit bir şey olabilir.
DURUŞUNUZU KONTROL EDİN
Koşu bandı gibi ekipmanları kullanırken yaslanmamaya dikkat edin. Ağırlık kaldırıyorsanız, sırtınızı düz, omuzlarınızı geride ve rahat tutmaya çalışın. Dizlerinizi de kilitlemeyin.
NEFESİNİZİ TUTMAYIN
Bunu bilmeden de yapıyor olabilirsiniz ancak nefesinize dikkat etmek çok önemli. Nefesinizi tutmak vücudunuza giren oksijen miktarını sınırlar. Çok uzun süre tutarsanız, bayılabilirsiniz. Ağır ağırlık kaldırırken, bir sete başlamadan önce derin bir nefes alın, sonra yavaş yavaş bırakın.
HEDEF BELİRLEYİN VE HAREKETE GEÇİN
Yeni başlıyorsanız, çok fazla şeyi çok hızlı denemek isteyebilirsiniz. Bunalmış olduğunuz için çok fazla şey yapabilirsiniz. Antrenmanınıza başlamadan önce hedefler belirleyin ve hangi kas gruplarını çalıştırmak istediğinizin farkında varın.
SINIRLARINIZI BİLİN
Kaldırabileceğinizden daha fazla ağırlık kaldırmaya çalışmayın. Yaralanabilirsiniz ve tekniğiniz mahvolabilir.
REKABETİ ABARTMAYIN
Kendinizi başkalarıyla karşılaştırmak istemeniz doğaldır, ancak antrenmanınızı değiştirmeyin veya başka birine ayak uydurabilmek için çok fazla kaldırmaya çalışmayın. Karşınızdakinin deneyimlerini veya beceri seviyelerini bilmediğiniz için kendi sınırlarınız içinde kalmak ve hedeflerinize odaklanmak en iyisi olacaktır.
SEVDİĞİNİZ EGZERSİZLERİN DIŞINA ÇIKIN
Bazı egzersizleri diğerlerinden daha çok sevebilirsiniz ancak tüm kas gruplarını çalıştırmanız gerekir. Sürekli aynı olanları hedeflemek, iyileşmelerini zorlaştırabilir. Farklı noktalara odaklanmaya ve her birini geliştirmeye çalışın.
SUYU İHMAL ETMEYİN
Antrenmanınızdan önce su için, ardından aktif olduğunuz her 15 dakikada bir ve ardından işiniz bittiğinde biraz daha su için.
ESNEME HAREKETLERİNİ UNUTMAYIN
İşiniz bittiğinde, hafif esneme hareketleri ile rahatlamalısınız. Bu, kalp atış hızınızı, kan basıncınızı ve nefesinizi normal seviyelere getirmenize yardımcı olabilir. Kaslarınızı sıcakken germek ve kan akışını sağlamak, onların uzamasına ve daha esnek hale gelmesine yardımcı olabilir.