Yandex Metrica

İnsanlar boşuna doğaya kaçmıyor! Araştırmalar bahçe işlerinin beden ve ruh sağlığını iyileştirdiğini gösterdi

İnsanlar boşuna doğaya kaçmıyor! Araştırmalar bahçe işlerinin beden ve ruh sağlığını iyileştirdiğini gösterdi

Stresle mücadelede ve psikolojik sorunları atlatmada doğanın gücünden yararlanılabilir. Gerek orman yürüyüşleri yapmak gerek ise bahçe işleri ile uğraşmak sağlık açısından inanılmaz etkilere sahip. Geçtiğimiz haftalarda yapılan bir çalışma da bunu kanıtlar nitelikte.

Sağlık

23.01.2024, 20:18

Özellikle pandemiyle birlikte doğanın, ağaçların ve yeşilliğin önemini yeniden kavramaya başladık. Eve kapandığımız dönemlerden sonra kısıtlamaların bitmesiyle herkes kendisini ormanlara attı hatta bazı insanlar büyükehirlerdeki evlerini daha yeşil olan bölgelere taşıdı. Çünkü doğa demek sağlık demek.

Uzmanlar hayata on yıl eklemenin kesin yolunu açıkladı! Hangi yiyecekler ömrü adeta törpülüyor? Uzmanlar hayata on yıl eklemenin kesin yolunu açıkladı! Hangi yiyecekler... Haberi Görüntüle

BAHÇE İŞLERİ LİF TÜKETİMİ ARTIRIYOR

Bahçe işleriyle uğraşmak sağlık üzerinde çok büyük etkilere sahip. Amerikan Kanser Derneği tarafından yapılan bir çalışma da bunu kanıtlıyor. Çalışma bahçıvanlığa başlayan bireylerin daha fazla lif alırken aynı zamanda daha fazla fiziksel aktivite içinde olduklarını ortaya çıkardı. 

Ekip bahçıvan olmayan 41 yaşlarında 291 kişiyi inceledi. Katılımcıların yaklaşık üçte biri Hispanikti ve yüzde 50'den fazlası düşük gelirli ailelerden geliyordu. Geçen baharın ardından, yarısı ortak bahçecilik grubuna yerleştirildi ve geri kalanı bahçeciliğe başlamadan önce bir yıl beklemesi gereken kontrol grubuna alındı.

İlk gruba, tohumlar, giriş niteliğinde bir bahçecilik kursu ve bir çalışma ortağı dahil olmak üzere ücretsiz bahçe aletleri verildi. Her iki grup da vücut ölçülerini takip ederken ve aktivite monitörleri takarken, beslenme tüketimleri ve zihinsel sağlık yolculukları hakkında anketlere katıldı.

Sonbahar mevsimi geldiğinde, bahçecilik grubundakilerin kontrol grubundakilere göre ortalama 1,4 gram daha fazla lif aldıkları ortaya çıktı. Bu yaklaşık yüzde 7'lik bir artıştı. Çalışma yazarları, lifin enflamatuar ve bağışıklık tepkilerimiz üzerinde önemli bir etki yarattığını ve vücudumuzun daha sağlıklı bir şekilde metabolize olmasına izin verdiğini söyledi. Bu da, daha sağlıklı bir bağırsak demek. Aynı zamanda diyabeti ve bazı kanserlerin tedavisini olumlu yönde etkiler.

Diş hekimi elektronik sigara içenleri uyardı: Derhal vazgeçin! Ağız ve dilde... Diş hekimi elektronik sigara içenleri uyardı: Derhal vazgeçin! Ağız ve... Haberi Görüntüle

DAHA FAZLA FİZİKSEL AKTİVİTE GÖRÜLDÜ

Lif alımındaki artışın yanı sıra, bahçıvanlık grubunun fiziksel aktivitesi de haftada yaklaşık 42 dakika arttı. Bahçeye sadece iki veya üç ziyaretle, katılımcılar fiziksel aktivite tavsiyesinin yüzde 28'ine ulaştı. Fiziksel aktivite sadece kaslarınıza ve kemiklerinize değil aynı zamanda beyninize de fayda sağlayabilir. Uykuyu iyileştirebilir, birçok kronik sağlık durumunu azaltabilir ve kilo kontrolüne yardımcı olabilir.

Tatlı krizlerinin arkasında o hastalık yatıyor olabilir! Bu 8 yiyecek şeker isteğini bitiriyor Tatlı krizlerinin arkasında o hastalık yatıyor olabilir! Bu 8 yiyecek... Haberi Görüntüle

RUH SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİYOR

Katılımcılar ayrıca stres ve kaygılarının azalmasıyla ruh sağlıkları üzerinde olumlu bir etki fark etti. Çalışmaya en stresli ve endişeli gelen kişiler, ruh sağlıklarında önemli bir değişiklik gördü. Araştırma aynı zamanda acemi bahçıvanların bile ilk bahçecilik sezonunda sağlık açısından fayda sağlayabildiklerini ortaya koydu.

Uzmanlara göre bahçe işleri toplulukla birlikte yapıldığında ek faydalar sağlıyor. Bu hem sebze, meyveler ve yeşillikle hem de başkalarıyla birlikte açık havada doğal bir alanda olmakla ilgili.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading