İlkbahardaki alerjik reaksiyonlar kabusunuz olmasın! Cildi bahar alerjisinden nasıl koruruz?
Yaz aylarına az kaldığını işaret eden ilkbahar çoğu insana heyecan ve mutluluk verse de alerjik bünyeye sahip olanlar bu aylarda eve kapanabiliyor. Polenler ve bazı böcekler sebebiyle ciltlerinde reaksiyon oluşan kişilerin hayat kalitesi oldukça düşüyor. Bahar alerjisinden korunmak ise mümkün.

Mevsim geçişleri alerjik bünyeye sahip insanlar için korkulu rüya. Hapşırma, burun akıntısı ve gözlerde sulanmanın yanında ciltte oluşan reaksiyonlar bu kişilerin hayatını oldukça zorlaştırabiliyor.
İklim değişikliği havayı daha ılıman hale getirerek bitkilerin de biyolojik döngüsünü farklılaştırıyor. Bu da insanları doğrudan etkiliyor. Özellikle polen, bitki ve böceklerin yarattığı alerjik reaksiyonlara karşı alınabilecek önlemler ise var.
BAHARDA NEDEN ALERJİ OLURUZ?
Bahar alerjilerine öncelikle belirli bitkilerin polenleri neden olur. Taneleri hassas kişilerin vücuduna girdiğinde savunma mekanizmalarını harekete geçirir. Bağışıklık sistemi poleni bir tehdit olarak algılar, bu nedenle savaşmak için antikorlar salgılar.
POLENLERE KARŞI HANGİ ÖNLEMLER ALINABİLİR?
- Bahar mevsiminin başlangıcından itibaren, uygun ilaçları uygulayarak ortaya çıkan semptomlarla daha kolay ve hızlı bir şekilde başa çıkılabilir.
- Nemlendirici ürünler kullanmak da cildi güçlendirdiği ve rahatlama sağladığı için çok önemli.
- Havadaki polen seviyelerinin yüksek olduğu günlerde açık hava aktivitelerini mümkün olduğunca sınırlayın.
- Evde veya arabada camları uzun süre açık bırakmayın çünkü polen içeriye girer. Bu olduğunda, alanı temizleyin.
- Evin etrafına polen yayan bitkiler koymayın.
- Dışarıda giydiğiniz kıyafetlerle içeride kalmayın. Polen giysilere "yapışır" ve ciltte reaksiyona neden olabilir
- Üzerinizdeki polenleri temizlemek için eve gelir gelmez duş alın ve saçınızı yıkayın.
BÖCEK SOKMALARI DA ALERJİ SEBEBİ
Tabi ilkbaharda cilt alerjisine neden olabilen tek şey polen değil. Zehirli sarmaşık gibi bitkilerle temas ve böcek ısırıkları da reaksiyonlara neden olabiliyor.
- Böyle bir durumda kortizonlu merhem sürmek ve antihistaminikler almak gerekebilir. Nadir durumlarda oral kortizon gerekir. Böceklerin toplandığı yerlere yaklaşmayın.
- Böceklerin alttan girip ciltle temas etme ihtimalini azaltmak için burnu kapalı ayakkabılar ve uzun, dar pantolonlar giyin.