İlaç alerjisi ilacı almadan anlaşılabilir mi? İlaç alerjisi belirtileri nelerdir?
Kullanılan bazı ilaçlar istenmedik reaksiyonlara yol açabiliyor. İlaç alerjisi olarak bilinen bu durum hayatı tehdit eden bir noktaya gelebilir. Peki bir ilacı kullanmadan önce ona karşı alerjimiz olup olmadığını anlayabilir miyiz? İlaç alerjisi belirtileri nelerdir? İlaç alerjisi kimler için daha tehlikeli? İşte cevaplar...

Hastalıklara karşı kullandığımız bazı ilaçlar alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. Bu durum bağışıklık sisteminin ilacı tehdit olarak algılamasından kaynaklanıyor.
HANGİ İLAÇLAR RİSKİ ARTIRIYOR?
İlaç alerjisi reçeteli veya reçetesiz herhangi bir ilaçtan dolayı yaşanırken çoğunlukla penisilin, sülfonamid içeren antibiyotikler, antikonvülsanlar ve aspirin gibi belirli ilaçları aldıktan sonra ortaya çıkıyor.
İlaç alerjisi deri döküntüsü, ateş, yüzün veya vücudun diğer bölümlerinin şişmesi, nefes almada zorluk ve kurdeşen gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Ancak anafilaksi olarak bilinen daha ciddi ve hayatı tehdit eden semptomlar da yaşanabiliyor.
Peki bir ilaca alerjimiz olup olmadığını almadan önce nasıl anlayabiliriz? Uzmanlara göre, bu mümkün değil. Ancak ilaç alerjisi öyküsü olan veya daha önce belirli bir ilaca karşı alerjik reaksiyon yaşamış kişiler, ilacı daha düşük bir dozda reçete edebilen ve ilacı aldıktan hemen sonra vücutlarının reaksiyonlarını izleyebilen alerji uzmanlarıyla çalışabilir.
İLAÇ YAN ETKİSİ İLE ALERJİSİ AYNI ŞEY DEĞİL
Öte yandan ilaç alerjisi ve ilacın yan etkilerinin aynı şey olmadığını bilmek gerekiyor. Bir ilacın yan etkileri, doktor tarafından reçete edilen normal dozda alındığında ortaya çıkıyor. Bu yan etkiler ilaç etiketinde zaten listelenmiş vaziyette oluyor.
İlaç alerjisi ise, bağışıklık sisteminin bir tehdit olarak algıladığı ilaçta bulunan maddeye karşı beklenmedik bir tepki vermesi. Özellikle kanser tedavileri, alerjik reaksiyonlar da dahil olmak üzere birçok yan etkiye neden olabilir, bu nedenle hastanın tedaviye hazırlanırken önlem olarak antihistaminikler almış olması gerekir.
Stanford Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Jyothi Tirumalasetty'ye göre bir kişinin ilaç alerjisi geliştirme riskini artıran bazı faktörler var:
- Çoklu alerji öyküsü
- HIV
- Kanser
- Otoimmün Hastalıklar
ALERJİNİN BELİRTİLERİ NE ZAMAN ORTAYA ÇIKIYOR?
İlaca karşı alerjik reaksiyonun ilk belirtileri, ilacı aldıktan birkaç saat sonra ortaya çıkar ve başlangıçta cildi etkiler. İlaç alındıktan sonra ciltte kızarıklık meydana gelirse ilaç derhal kesilmeli ve doktora haber verilmeli. İlacı bıraktıktan sonra, kızarıklık vücutta birkaç gün hatta haftalarca kalma ve sonra azalma eğilimi gösterir. Uzmanlara göre kızarıklık, alerjik reaksiyonun ilk ve son belirtilerinden biri.
Küresel olarak, ilaç alerjileri insanların yaklaşık yüzde 25'ini etkileme eğiliminde oluyor. Ayrıca kadınlar, erkeklere göre ilaç alerjilerine daha yatkın.
Uzmanlara göre size yeni bir ilaç yazıldığında, ilacı almadan önce olası yan etkileri hakkında doktorunuzla konuşmanız mantıklı bir yol olacaktır. İlaçlara alerjik reaksiyon belirtileri hakkında bilgi edinin ve ilacı almaya başladıktan sonra vücudunuza ve nasıl hissettiğinize dikkat edin. Alerjik reaksiyona işaret edebilecek herhangi bir semptom fark ederseniz hemen doktorunuza söyleyin.