Yandex Metrica

İklim değişikliğinin bedeli 'beyin damar hastalıkları'

İklim değişikliğinin bedeli 'beyin damar hastalıkları'

İklim değişikliğinin insan sağlığına olumsuz yansımalarını anlatan Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, dünyada 6 milyon kişinin iklim değişikliğinin tetiklediği inme sebebiyle hayatını kaybettiğine dikkat çekti.

Sağlık

23.01.2024, 18:12

Dünya Nöroloji Federasyonu Çevresel Nöroloji Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, çevresel faktörlerin yanı sıra iklim değişikliğinin beyin damar hastalıklarını artırdığını söyledi.

Aynı zamanda Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı ve İnme Merkezi Başkanlığı görevini de yürüten Prof. Dr. Öztürk, dünya genelinde inme kaynaklı ölümleri azaltmak için çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

Azarlanmaktan korktu, köpek ısırdığını söylemedi! Filipinler'de yaşayan kız iki ay sonra... Azarlanmaktan korktu, köpek ısırdığını söylemedi! Filipinler'de yaşayan kız iki ay... Haberi Görüntüle

6 MİLYON İNSAN İNME NEDENİYLE ÖLÜYOR

Çevre ve hava kirliliğinin yanı sıra iklim değişikliğinin de beyin damar hastalıkları üzerindeki etkisinin gündemde olduğunu söyleyen Öztürk, "Çünkü yapılan çalışmalar gösterdi ki; hava ve çevre kirliliği, iklim değişikliğiyle beraber inme, beyin damar tıkanıklığı oluşumuna kalp hastalıklarından daha fazla neden oluyor. Bu çok çarpıcı bir gerçek." ifadelerini kullandı.

İnmenin ölüm nedeni hastalıklar arasında başı çektiğine işaret eden Öztürk, dünyada 6 milyon kişinin inme sebebiyle hayatını kaybettiğini, bunun yüzde 90'ının değiştirilebilir risk faktörleri olduğuna dikkat çekti. Öztürk sözlerine şöyle devam etti: "Bu davranış değişikliğiyle önlenebilir. Bir gerçek daha ortaya çıktı; çevresel faktörler iklim değişikliğiyle başa baş giden bir faktör. Ölümlerin yüzde 30'a yakını sadece hava kirliliği kaynaklı. Dünyada yılda 9 milyon insan kaybediliyor. Bunların pek çoğu kronik nörolojik hastalığı kapsıyor. Küresel iklim değişikliğinin çok etkili olduğunu biliyorduk. Buzullar eriyor, kurak ortamlar artıyor ama bunun beyin damar hastalıkları sıklığını bu kadar artırabileceğine açıkçası öngörmemiştik. Çalışmalar bu etkenin yüzde 30 düzeyinde hastalık riskini artırdığını gösteriyor. Artık çevresel faktörler beyin damar hastalıkları risk sıralamasında ikinci sırayı aldı. Bu çok çarpıcı ve sürpriz sonuç. İyi tarafı ise düzeltilebilme olasılığı olabilir." 

Öztürk, olumsuz çevresel faktörlere kısa süreli maruz kalmanın da beyin damar tıkanıklığına yol açabileceğinin altını çizdi ve hava kirliliğinin bireysel, toplumsal ve global çabalarla azaltılabileceğini vurguladı.

Öztürk, damar sağlığının yeterli ve sağlıklı beslenme koşullarına da son derece bağlı olduğunu sözlerine ekledi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading