İkiz gebelik belirtileri nelerdir? Çoğul gebeliklerde anne adayında çok fazla kusma olması normal mi?
Hamile olduğunu öğrenmek büyük heyecan. Karnında iki can taşıdığını öğrenmek ise bu heyecanın ikiye katlanması demek. Peki çoğul gebelikle, tek bebeğe hamile olmak arasında ne gibi farklar var? Çoğul gebeliğin belirtileri farklı mı? İşte merak edilen bu soruların cevapları...

Çoğul gebelik belirtileri nelerdir? Çoğul gebelikte dikkat edilmesi gereken noktalar neler? İşte cevaplar...
Adet döneminiz gecikti, test yaptınız, sonuç pozitif. Bir heyecanla doktora gidip ultrasona girdiniz. Ve sürpriz... Karnınızda bir değil 2 can taşıyorsunuz...
Hayat sürprizlerle dolu. Anne baba olmak isteyenlerin hayalleri işte böyle bazen çifte heyacanlarla daha da güzel gerçekleşebiliyor. İkiz gebelik haberini alan çiftin heyecanı yatışmaya başlayınca da kafada sorular oluşmaya başlıyor: "Peki bizi nasıl bir süreç bekliyor?"
İKİZ GEBELİĞİ OLUŞTURAN FAKTÖRLER
İkiz bebeğe gebelik, tek bebeğe göre bazı farklılıklar içeriyor elbette. Öncelikle bu tarz gebelikleri artıran faktörlere bakalım. Ailede çoğul gebelik varsa, anne normalden daha uzun boylu ya da daha kiloluysa, annenin yaşı ileri ise vücut aynı döngüde birden çok yumurtayı döllenmeye hazır hale getirmeye başladığı için çoğul gebelik görülme ihtimali yükselir.
İkiz hamilelikler adet gecikmesi sonrasında gebelik kesesinin izlenebildiği andan itibaren saptanabiliyor. Gebeliğin ilk 14 haftasında yapılan ultrasonografinin de zaten en önemli amaçlarından biri gebelik kesesi sayısının belirlenmesi.
İKİZ GEBELİKLERDE ANNEDE BULANTI VE KUSMA ÇOK OLUR
Her kadında farklı olmakla beraber ikiz bebeğe hamilelik belirtileri arasında bulantı, koku hassasiyeti, kusma, göğüslerde ağrı ya da aşırı hassasiyet ve iştahta artış var. İkiz gebeliklerle bulantı ve kusma oranı daha fazla. Çoğu hamilede 12 ila 14’üncü haftalarda bu sorunlar azalır. İkiz bebek bekleyen annelerde tekil bebek bekleyen annelere göre daha fazla sırt ağrısı, uyku güçlüğü ve mide ekşimesi görülebilir.
VİTAMİN ALIMI 2 KATINA ÇIKARILMALI
İkiz gebeliklerde annelerin demir, folik asit, kalsiyum, gibi eser element ihtiyaçları artar. Alınması gereken folik asit miktarı tekil gebeliklerde günde 0,4 miligram iken ikiz gebeliklerde günde 1 miligrama kadar çıkabiliyor. Günlük protein ve kalori alımının da tekil gebeliklere göre daha yüksek tutulması gerekiyor. Anne günlük kalori ihtiyacına her bir bebek için 300 kcal eklenmesi ve günlük protein alımının vücut ağırlığına göre kg başına 1.5 gr olması, önem taşıyor.
İkiz gebeliklerde anne bebeklerin hareketlerini tekil hamilelikte olduğu gibi 18 ila 20’nci haftalar arasında hissetmeye başlar.
İKİZ GEBELİKLERDE SOLUNUM SIKINTI ARTAR
İkiz gebeliklerde annede hipertansiyon, kansızlık, idrar yolu enfeksiyonları, vajinal kanama, amniyon sıvısında artışın yarattığı solunum sıkıntısı, sezaryenle doğum sıklığında artış ile daha çok karşılaşılıyor. Gebelik zehirlenmesi ikiz hamileliklerde daha yüksek oranda gözleniyor.
Tek gebeliklerde olduğu gibi ikiz gebeliklerde de çiftler hamilelik döneminde cinsel birlikteliğe devam edebiliyorlar. İkiz gebelik yaşayan kadınlarda birliktelik sonrası nadir de olsa kanama ile karşılaşılabilir, böyle bir durumda doktora bilgi verilmeli.
36-37. HAFTALARDA DOĞUM GERÇEKLEŞİR
Bebeklerin doğumları ortalama 36 ila 37’nci haftada gerçekleşir. Doğum 34’üncü haftadan sonra gerçekleştiği takdirde, bebekler geç prematüre olarak kabul edilir.
İkiz gebeliklerde doğum sonrası dönemde bebeklerin birinci derecede besini anne sütüdür. Annenin her iki bebeği de anne sütü ile beslediği ve bebeklerin yeterli ve düzenli ağırlık artışı olduğu durumlarda anne sütünün yeterli miktarda geldiği kabul ediliyor.