Yandex Metrica

Hızlı kilo vermek sağlık için zararlı! Kas kaybına ve metabolizmanın yavaşlamasına neden oluyor

Hızlı kilo vermek sağlık için zararlı! Kas kaybına ve metabolizmanın yavaşlamasına neden oluyor

Zayıflamayı kafaya koyan herkes çok hızlı bir şekilde sonuç almak istiyor. Son zamanlarda yapılan birkaç çalışma, hızlı kilo vermenin güvenli olabileceğini gösterse de uzmanlar en sağlıklısının yavaş ve sabit bir hızda kilo vermek olduğunu belirtiyor. Zira hızlı kilo vermek bazı sağlık risklerini beraberinde getiriyor.

Sağlık

23.01.2024, 20:16

Bir kişinin olabildiğince çabuk kilo vermek istemesi normaldir, ancak en iyisi yavaş ve sabit bir hızda kilo vermek. Çünkü yavaş kilo kaybı daha az sağlık riski demek. 

Birçok uzmana göre haftada 0,45-0,9 kilo vermek sağlıklı ve güvenli bir kilo verme oranıdır. Bundan daha fazla kilo vermek çok hızlı kabul ediliyor ve beslenme eksiklikleri, metabolizmanın yavaşlaması, safra taşları gibi sorunlara yol açıyor. 

İnsanların hızlı bir şekilde kilo vermeye çalıştıkları en yaygın yollar ise, aşırı fiziksel aktivite ve çok düşük kalorili bir diyet.

Yeni bir diyet veya egzersiz programını benimsemenin ilk haftasında hızlı kilo kaybı tamamen normal kabul ediliyor. Bu vücudun enerji için yanan glikojene geçmesi ve bunun da vücuttan su salınmasına neden olması nedeniyledir. Vücut glikojen depolarını tükettiğinde, kilo kaybı haftada 0,45-0,9 kg'da sabitlenmeli.

Doktorlar uyarıyor: Diliniz bu renkteyse hemen hastaneye gidin! Doktorlar uyarıyor: Diliniz bu renkteyse hemen hastaneye gidin! Haberi Görüntüle

VERİLEN KİLOLAR 1 YILDA GERİ ALINIYOR

Kilo verme diyetleri uygulayan çoğu insanın, sadece bir yıl sonra kaybettikleri ağırlığın yarısını geri alması ise oldukça yaygın. Hatta bazı durumlarda 3-5 yıl sonra verilen tüm kiloların geri alınması gözlemlenebiliyor. Bu nedenle uzmanlar 
yavaş ve istikrarlı bir tempoda kilo vermeyi öneriyor. 

Çoğu çalışma, yavaş ve sabit bir oranda kilo veren kişilerin, bu kilo kaybını uzun vadede sürdürme olasılıklarının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bunun nedeni kısmen, yavaş ve düzenli kilo vermeyi amaçlayan programların genellikle sağlıklı beslenme davranışları oluşturmaya yardımcı olması.

Hızlı kilo vermeyi teşvik eden diyetler genellikle kalori ve besin açısından çok düşüktür ve özellikle bir seferde haftalarca takip edilirse birçok sağlık sorunu riskini artırır.

Demansa karşı en değerli vitamin! Riski yüzde 40 düşürüyor!  Osman Müftüoğlu da öneriyor Demansa karşı en değerli vitamin! Riski yüzde 40 düşürüyor! Osman... Haberi Görüntüle

KAS KÜTLESİ KAYBI

Kilo kaybı her zaman yağ kaybı anlamına gelmez. Bu nedenle, çok düşük kalorili bir diyet, hızlı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olabilir, ancak bu ağırlığın çoğu muhtemelen sudan veya kastan gelir.

Dünyada kaç milyon köpek var? Köpekler insanlar olmadan hayatta kalabilir mi? Dünyada kaç milyon köpek var? Köpekler insanlar olmadan hayatta kalabilir... Haberi Görüntüle

METABOLİZMANIN YAVAŞLAMASI

Çok hızlı kilo vermek metabolizmayı yavaşlatabilir ve kişinin gün boyunca daha az kalori yakmasına neden olabilir. Birkaç çalışma, daha az kalori tüketerek hızlı kilo vermenin günde %23'e kadar daha az kalori yakılmasına neden olabileceğini gösteriyor. Çok düşük kalorili bir diyetin metabolizmayı yavaşlatmasının iki nedeni, kas kütlesi kaybı ve tiroid hormonu gibi metabolizmayı düzenleyen hormonların azalması.

Ezber bozan araştırma! Kadınlar otistik olduklarını 40 yaşına kadar bilmiyor Ezber bozan araştırma! Kadınlar otistik olduklarını 40 yaşına kadar bilmiyor Haberi Görüntüle

BESLENME EKSİKLİKLERİ

Her gün çok az kalori almak, çeşitli beslenme eksiklikleri riskini artırabilir. Bunun nedeni, düşük kalorili bir diyetle demir, folik asit ve B12 vitamini gibi birçok besini yeterli miktarda tüketmenin zor olmasıdır. Çoğu beslenme eksikliğinin sonuçlarından bazıları saç dökülmesi, aşırı yorgunluk, zayıf bağışıklık sistemi işlevi, zayıf ve kırılgan kemiklerdir.

Çok düşük kalorili bir diyeti benimsemekten kaynaklanan hızlı kilo kaybı, açlık, kas krampları, baş dönmesi, kabızlık veya ishal, dehidrasyon, sinirlilik ve soğuğa duyarlılık gibi diğer birçok yan etkiyle ilişkilendiriliyor.

Sağlıklı bir tempoda kilo vermek için daha fazla protein tüketin, şeker ve nişastalı gıdaların tüketimini azaltın, yavaş yemek yiyin, yeşil çay tüketin, iyi kalitede ve miktarda uyuyun  egzersiz yapın...

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading