Yandex Metrica

Hiç uykudayken düşüyormuş gibi hissettiniz mi? İşte Hipnagojik Spazm adı verilen durumun nedeni

Hiç uykudayken düşüyormuş gibi hissettiniz mi? İşte Hipnagojik Spazm adı verilen durumun nedeni

Bazen uyurken sıçrar veya düşüyormuş gibi hissederiz. Çoğu insanın yaşadığı bu durum tıpta Hipnagojik Spazm adıyla anılıyor. Uykuya dalma sürecine girerken sinir sisteminizin gevşemesinin bir sonucu olan bu durum özellikle yoğun stres yaşandığı günler sık ortaya çıkıyor.

Sağlık

23.01.2024, 20:39

Uykuya daldığınızda vücudunuzun, sizin kontrol edemediğiniz bazı kasılmalar yaptığını fark ettiniz mi? Bu uyurken herkesin başına gelebilecek bir şey. İstemsiz kas kasılmaları aslında çok yaygın ve zararsız.

Ayağınızdaki bu değişikliği önemseyin! Kardiyoloğa gitmeniz gerekebilir Ayağınızdaki bu değişikliği önemseyin! Kardiyoloğa gitmeniz gerekebilir Haberi Görüntüle

HİPNAGOJİK SPAZM NEDİR? 

"Hipnagojik spazmlar" olarak bilinen bu durum yüksekten düşüyormuşsunuz ya da aniden şok halinde uyanmışsınız gibi hissetmenize neden olabilen kasılmalar.

Uzmanların çoğu, bu vücut kasılmalarının, uykuya dalma sürecine girerken sinir sisteminizin gevşemesinin bir sonucu olduğunu düşünüyor. Nöronlar bu kasılmaya farklı bir tepki verebiliyor. O zaman da kasların gevşemesi gerçek bir düşüş olarak algılanıyor. 

Erken ölüm riskini azaltan adım sayısı açıklandı! Kalp hastalıkları ve felç ihtimali düşüyor Erken ölüm riskini azaltan adım sayısı açıklandı! Kalp hastalıkları ve... Haberi Görüntüle

Demans yakın gelecekte yok olabilir! Bilim insanları o organın nesilden nesile büyüdüğünü keşfetti Demans yakın gelecekte yok olabilir! Bilim insanları o organın nesilden... Haberi Görüntüle

UYKUDAYKEN DÜŞÜYORMUŞ HİSSİNİ NE TETİKLİYOR? 

Hipnagojik spazmlar, stres altında olduğunuzda, uykunuz olmadığında, uyumadan hemen önce egzersiz yaptığınızda ve yüksek derecede kafein aldığınızda sık yaşanıyor. 

Uzmanlar bu spazmlar çok sık oluyorsa ve düzenli olarak uykuya dalma veya uykuda kalma yeteneğinizi bozuyorsa, bir uyku uzmanına görünmeniz gerektiğini belirtiyor. Çünkü bu fenomen, huzursuz bacak sendromu veya uyku apnesi gibi altta yatan bir bozuklukla bağlantılı olabilir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading