Her gün peynir yerseniz bu olur! Özellikle sert peynir bakın vücuda ne yapıyor
Sadece ekmekle tüketildiğinde bile kimi için harika bir öğün olan peynir kahvaltılık sıralamasında mutlaka ilk 3'te yer alıyor. Kalsiyum deposu olan peynir sağlık için önemli faydalar sunuyor. Peki her gün peynir tükettiğinizde vücudunuza neler oluyor hiç düşündünüz mü?

Her sabah kahvaltılarda, fırın yemeklerinde, makarnalarda veya omletlerde demirbaş olan peynir hem sağlıklı hem de yüksek kalorili bir gıda maddesi.
Magnezyum ve B12 vitamini yönünden zengin olan peynir, aynı zamanda iyi bir yüksek kaliteli protein ve kalsiyum kaynağı. Ancak beslenmeye önemli miktarda sodyum, doymuş yağ ve kalori de ekleyen peynirle ilgli internette farklı bilgiler var ve bu bilgiler onu yemenize engel olabilir. Peki peynir yemek yararlı mı zararlı mı? Her gün peynir yerseniz vücudunuza neler olur?
VÜCUDUNUZDAKİ KALSİYUMU ARTIRIRSINIZ
Yurt dışı kaynaklı bazı verilere göre, erkeklerin %30'u ve kadınların %60'ı diyetlerinde yeterli kalsiyum alamıyor. Oysa kalsiyum kemiklerin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Hatta Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından yürütülen bir incelemeye göre, kalsiyum bazı kanser türlerini bile önleyebilir, kan basıncını düşürebilir ve kilo kontrolü sağlayabilir. Özellikle sert peynirler, daha düşük su içeriği nedeniyle en fazla kalsiyuma sahiptir ve bu da onları daha besleyici hale getirir.
BAĞIRSAK SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR
Canlı kültürlere sahip yoğurdun mikrobiyomunuzu ve bağışıklık sisteminizi iyileştirmeye yardımcı olan yararlı bakterileri depolamanın en iyi yollarından biri olduğunu biliyorsunuzdur, ancak bazı peynirler de aynı görevi üstleniyor. Probiyotikler özellikle pastörize edilmemiş eski peynirlerde bulunuyor.
KALP HASTALIĞI RİSKİNİ AZALTIR
Tam yağlı peynir, önemli bir doymuş yağ kaynağı olsa da, koroner arter hastalığı riskinizi artırabileceği söylenir. Ancak araştırmalar bunun tersini gösteriyor. 21 ülkeden 135.000 katılımcıyı içeren bir çalışma, peynir dahil süt ürünleri alımı ile kalp hastalığı riski arasında bir ilişki bulamadı. Aksine günde bir porsiyondan fazla tam yağlı veya az yağlı süt ürünleri tüketenlerin kalp hastalığı, kalp krizi veya kalp hastalığından ölüm riskinin azaldığı görüldü.
Yapılan başka bir çalışmada ise peynir tüketimi ile kardiyovasküler hastalık arasında ters bir ilişki olduğu keşfedildi. Sık sık peynir yiyenlerin kardiyovasküler hastalığa yakalanma olasılığı %18'e kadar, koroner kalp hastalığına yakalanma olasılığı %14'e kadar ve felç geçirme olasılığı hiç peynir yemeyen veya az tüketenlere kıyasla %10'a kadar daha düşüktü.
EGZERSİZ SONRASI KASLARI İYİLEŞTİRİR
Araştırmalar, sütteki peynir altı suyu ve kazein proteinlerinin egzersiz sonrası iyileşmeyi artırabildiğini ve kas protein sentezini uyarmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Peynir de egzersiz sonrası protein sentezini de destekleyen, sindirimi yavaş bir protein olan kazeinden oluşuyor. Peynir altı suyu, genellikle yorucu egzersizden hemen sonra alınan hızlı etkili bir proteinken kazeinin ise genellikle yatmadan önce alınması öneriliyor.
MİDE RAHATSIZLIĞINA SEBEP OLABİLİR
Dünya nüfusunun yaklaşık %68'i, vücut süt ve süt ürünlerinde bulunan ana karbonhidrat olan laktozu tam olarak sindiremediğinde ortaya çıkan bir tür laktoz sindirim bozukluğundan muzdarip. Laktoz intoleransınız varsa, peynir yedikten sonra mide rahatsızlığı yaşayabilirsiniz. Bu durum şişkinlik, gaz ve ishale yol açabilir. Ancak iyi haber şu ki peynir, süt ve yoğurttan önemli ölçüde daha düşük laktoz içeriyor. Sert, eskitilmiş peynirler laktoz bakımından en düşüktür ve genellikle küçük miktarlarda iyi tolere edilir.