Yandex Metrica

Her gün fast food yiyenlere kötü haber! Bunamaya yol açıyor

Her gün fast food yiyenlere kötü haber! Bunamaya yol açıyor

Market rafları, ultra işlenmiş gıdalarla dolu. Farklı katkı maddeleriyle bağımlılık yaratan bu yiyecekler uzun vadede bunamaya yol açıyor. İşte kilo alımına neden olan ve kalp sağlığını olumsuz etkileyen bu gıda maddelerinin beyin üzerindeki etkisi...

Sağlık

23.01.2024, 20:10

Tedavisi olmadığı için birçok kişi bunama hakkında endişeleniyor. Bilim bu yıkıcı hastalığı durduramasa da, yeni bir çalışma riski azaltma yolunda bir şey öneriyor. O da aşırı işlenmiş gıdalardan uzak durmak. 

Yeni yapılan bir çalışma, Brezilya'da yaşları 35 ila 74 arasında değişen 10.000'den fazla kişi incelendi. Burada insanlar çok fazla fast food yiyor ve günlük kalorilerinin yaklaşık %20 ila %30'u ultra işlenmiş gıdalardan geliyor.

Temizlik ile ilgili tüm bildiklerinizi unutun! Evin hangi kısmını ne sıklıkla temizlemeliyiz? Havlular kaç günde bir yıkanmalı? Çöp kutuları yıkanır mı? Zeminleri her gün silmek mi gerekiyor? Temizlik ile ilgili tüm bildiklerinizi unutun! Evin hangi kısmını ne... Haberi Görüntüle

ULTRA İŞLENMİŞ GIDALAR BUNAMA SEBEBİ

Araştırmacılar, 10 yıllık çalışmanın başında ve sonunda katılımcılara bilişsel testler verdi ve sonuçları bildirdikleri beslenme alışkanlıklarıyla karşılaştırdı. Analiz, en fazla işlenmiş gıda tüketen kadın ve erkeklerin, en az abur cubur yiyen insanlara kıyasla %28 daha hızlı küresel bilişsel gerileme oranı ve beyinde yürütme işlevinde %25 daha hızlı düşüş gösterdiğini ortaya koydu.

Ultra işlenmiş gıdalar açısından zengin beslenme daha yüksek obezite, tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalık oranlarıyla bağlantılı. Ve bunlar bilişsel gerileme nedeni. Çünkü kilo almanıza neden olan ve kalbiniz için kötü olan yiyecekler, beyniniz için iyi değildir. 

Bebeklerle konuşmanın inanılmaz etkisi keşfedildi! Altıncı aydan itibaren fark görülüyor Bebeklerle konuşmanın inanılmaz etkisi keşfedildi! Altıncı aydan itibaren fark görülüyor Haberi Görüntüle

NASIL ANLAYACAĞIZ?

Ambalajına bakarsanız, aşırı işlenmiş gıdaları kolayca ayırt edebilirsiniz. İçerik listeleri tipik olarak çok uzundur ve koruyucular, renklendiriciler ve telaffuz edilmesi zor kimyasallar içerir. Daha sonra, tam tahıllı olmayan ekmekler ve unlu mamuller, ilave şekerli yoğurtlar, konserve çorbalar ve kavanozda soslar gibi tanınması daha zor olan yüksek oranda işlenmiş gıda var.

Az miktarda ultra işlenmiş gıdadan zengin bir beslenme şekli benimseyen kişilerin ise beyin gücünde herhangi bir düşüş yok. 

İyi bir beyin sağlığı için sebze, meyve, kepekli tahıllar açısından zengin; doymuş yağlar ve eklenmiş şekerler açısından ise düşük olan bir beslenme şekli benimsemek gerekiyor. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading