banner2

Hemoroid (basur) nedir? Hemoroid belirtileri nelerdir? Hemoroid nasıl tedavi edilir?

Her insanın, hayatında en az bir kez yaşadığı bir sağlık problemi olan hemoroid, ishal, gebelik ve ıkınma gibi durumlar sonucu oluşabiliyor. Makat bölgesinde ağrı ve rahatsızlık hissine yol açan bu hastalık, dışkıda parlak kırmızı renkli kanamayı beraberinde getiriyor. Tedavi yöntemi hemoroidin derecesine göre değişse de genelde beslenme ve yaşam tarzında yapılan değişikliklerle şikayetler ortadan kaldırılabiliyor.

Sağlık 07.08.2022, 19:52
Abone ol
Hemoroid (basur) nedir? Hemoroid belirtileri nelerdir? Hemoroid nasıl tedavi edilir?

Hemoroid (basur) nedir? Hemoroid belirtileri nelerdir? Hemoroid tanısı nasıl konulur? Hemoroidin tedavisi nasıl yapılır? İşte cevaplar...

HAREKETSİZ YAŞAM TARZI BASUR SEBEBİ

Kişinin makat bölgesinde kanama, kaşıntı ve ağrı ile kendisini gösteren hemoroid (basur), dışkılama sırasında zorlanma, tuvalette uzun süre oturma, ishal ya da kabızlık, obezite, gebelik, lif yönünden fakir beslenme sonucu oluşabilen bir hastalık. 

Hemoroidi, makat çıkışında ve rektumun alt kısmında yer alan hemoroidal damarların genişlemesi ve yastıkçık şeklinde şişkin hal alması olarak tanımlamak mümkün. 

Genel olarak rektumun iç duvarında oluşan hemoroid yastıkçıkları, orta ve üst hemoroidal damarların uç noktasıdır. Bu damarların genişlemesi sonucu iç hemoroid oluşur. Dış hemoroidlerin oluşma sebebş ise alt hemoroidal damar ağıdır.

GEBELİK VE KİLO, HEMOROİD RİSKİNİ ARTIRIYOR

İleri yaş, ishal, gebelik, uzun süreli oturma, dışkı sırasında zorlanma veya ıkınma, kronik kabızlık, kalça bölgesinde oluşan tümörler ve kan sulandırıcı tedavi, hemoroid oluşmasına yol açar. İç hemoroid yastıkçıklarının dışarı sarkması, ağrı ve rahatsızlık hissine sebep olur. 

DIŞKIDA KAN, AĞRI VE KAŞINTI...

Hastalar genellikle dışkıda parlak kırmızı renkli kanama, şişmiş ve kan pıhtısı oluşmuş hemoroidal damarlarda ağrı, makat çevresinde şiddetli kaşıntı ve rahatsızlık hissi yaşar. Kanama, çoğunlukla dışkıda zorlanma ve ıkınma nedeniyle oluşur. Nadiren de olsa kan kaybının kronikleşmesi, demir eksikliğine bağlı kansızlığa yol açabilir.

MUAYENE BİR HAYLİ DETAYLI

Yukarıdaki şikayetleri yaşayan kişiler genel cerrahi bölümüne başvurduğunda doktor tarafından hemoroid yastıkçıkları görüntülenir. Muayenede, dış hemoroidler ve sarkmış hemoroidler açısından makat incelenir. Ayrıca parmakla rektum muayenesi yapılarak ileri tetkiklerin gerekip gerekmediğine karar verilir. 

DOKTORLAR BESLENME TARZINDA DEĞİŞİKLİK ÖNERİYOR

Hemoroid hastalığında kullanılan tedavi yöntemi şikayetlere, hemoroidin derecesine bağlı olarak değişir. Genellikle hastalara diyet ve yaşam tarzı değişikliği önerilir. Makatta kaşıntı olan kişilere ağrı kesici kremler reçete edilir ve oturma banyosu önerilir. Kanama görülen hastalarda tedavi için kremler kullanılabilir. 

4. DERECE HEMOROİD CERRAHİ İLE TEDAVİ EDİLİYOR

Özellikle 3. derece iç hemoroidlerde makat içine sokulan ışıklı bir alet ile hemoroid bulunan bölgeye lastik tarzı bant yerleştirilerek hemoroidin boğulması işlemi yapılır. Band ligasyon adı verilen bu yöntemle hastalık düzelmiyorsa cerrahi tedavi düşünülür.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!