Yandex Metrica

Sitede Ara

Hem anne adayını hem bebeği riske atıyor! Gebelikte demir eksikliğinin belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Hem anne adayını hem bebeği riske atıyor! Gebelikte demir eksikliğinin belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Bir tür kan bozukluğu olan demir eksikliği sık görülen sağlık problemlerinden biri. Kadınlarda daha fazla yaşanan bu durum kişide çok önemli rahatsızlıklara yol açabiliyor. Özellikle gebelik dönemindeki demir eksikliği hem bebek hem anne adayı için hayati önem taşıyor. Uzmanlar tam kan sayımını mutlaka yaptırması gereken anne adayının beslenmesine çok büyük özen göstermesi gerektiğini vurguluyor.

Sağlık

23.01.2024, 20:36

Kadınlarda daha sık görülen demir eksikliği hamile kadınların da yaklaşık %75'inde yaşanıyor. Plasenta ve büyüyen bebeğin gelişimini desteklemek için ek kırmızı kan hücrelerine ihtiyaç var. Ayrıca ekstra demir, vücudu doğum esnasında ortaya çıkabilecek herhangi bir kan kaybına hazırlıyor.

Bu dönemde yaşanan kansızlık yeterli folik asit veya B12 vitamini almama, çok fazla kan kaybetme, talasemiye bağlı olsa da demir eksikliği daha sık görülüyor. Bunun nedeni, gebelik sırasında tavsiye edilen demir miktarının günde 18 mg’dan 27 mg’a çıkması. 

20 yıl sonraki yetişkinlerin çoğu obez olabilir! Nedeni anne babaların çocuklarına verdiği bir gıda 20 yıl sonraki yetişkinlerin çoğu obez olabilir! Nedeni anne babaların... Haberi Görüntüle

Çocuğunuz okula karşı ilgisiz mi? Nedeni zeka ile ilgili olabilir! Okuyunca sevineceksiniz Çocuğunuz okula karşı ilgisiz mi? Nedeni zeka ile ilgili olabilir!... Haberi Görüntüle

DEMİR EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR? 

Peki demir eksikkliğinin belirtileri ne? Bu eksikliği yoğun şekilde yaşayanların en sık dile getirdiği semptomlar nefes darlığı, halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, baş ağrısı, ciltte solgunluk, çarpıntı, göğüs ağrısı, sinirlilik, zayıf konsantrasyon, bacak ağrısı ve ağız köşelerinde çatlaklar olarak sıralanabilir. 

Erken teşhis edilen ve tedavisi yapılan demir eksikliği, hamilelik sırasında sorun yaratmaz. Hafif demir eksikliği bebeği etkilemese de yapılan araştırmalar, hamilelik sırasında özellikle ilk altı ayda tedavi edilmeyen ve daha şiddetli hale gelen hafif demir eksikliğinin, bebeğin düşük doğum ağırlığı ile doğma ve doğum sonrası depresyon riskinin arttırdığını gösteriyor. Demir eksikliği anemisi ağır ise, ölü doğum ve yenidoğan ölüm riski ne yazık ki artıyor. 

Doğum sonrası emzirme döneminde de annenin vücudundaki demir oranını korumak ve anne sütündeki demir miktarını arttırmak için takviyeler kullanılabilir. Böylece bebeğin demir alımının yeterli düzeyde olduğundan emin olunabilir.

O öğünü atlamak felç riskini artırıyor! Peki oruç tutmak aynı etkiye sahip mi? Araştırma sonucu şaşırtıyor O öğünü atlamak felç riskini artırıyor! Peki oruç tutmak aynı... Haberi Görüntüle

Demans yakın gelecekte yok olabilir! Bilim insanları o organın nesilden nesile büyüdüğünü keşfetti Demans yakın gelecekte yok olabilir! Bilim insanları o organın nesilden... Haberi Görüntüle

ÖLÇÜM NASIL YAPILIYOR? 

Tam kan sayımı ve demir eksikliğinin teşhisi kan numunesinin alınması ve analiz edilmesiyle ölçümleniyor. Tetkikle birlikte kan dolaşımındaki kırmızı kan hücrelerinin yüzdesi ve bu kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobin miktarı belirleniyor.

Eğer anne adayında demir eksikliği varsa doktor tarafından reçete edilen ilaçlar alınabilir. Daha ciddi bir demir eksikliği mevcutsa, enjeksiyon ile demir takviyesi yapılabilir. 

Demir eksikliği yaşayan anne adayının beslenmesine de önem vermesi gerekiyor. Kırmızı et, beyaz et, bakliyatlar, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler gibi demir açısından zengin olan yiyeceklere ağırlık verilmeli. Süt ürünleri, kahve ve çay gibi vücudun demir emilimini önleyecek gıdaların ise çok az miktarda alınması gerekiyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading