Yandex Metrica

Hangi hastalıklar uyku bozukluğuna sebep oluyor? Ciddi bir durumu işaret edebilir

Hangi hastalıklar uyku bozukluğuna sebep oluyor? Ciddi bir durumu işaret edebilir

Uyku bozuklukları zaman zaman herkeste görülüyor. Çoğunlukla zararsız olan bu durum, uzun süre geçmiyorsa endişe yaratabiliyor. Uyku düzensizliğine, kalp-damar hastalıkları, solunum yolu hastalıkları ve nörolojik bozukluklar sebep olabiliyor.

Sağlık

23.01.2024, 20:17

Vücudun doğal sirkadiyen ritmi, uyku -uyanıklık döngüleri de dahil olmak üzere vücudun birçok biyolojik sürecinden sorumludur. Kesintisiz uykuya zaman tanıyarak, bu ritim vücuttaki birçok önemli sistemi yönetir. Bu nedenle, sık sık yaşanan gece uyanmaları, kötü yönetilirse sorunlu hale gelebilir. Sorunun nedeninin belirlenmesi, sakatlık ve ölüm gibi ciddi sonuçları da önleyebilir.

Birkaç Avrupa ülkesinde yapılan araştırmalar, insanların yaklaşık üçte birinin haftada üç veya daha fazla geceleri uyandığını gösteriyor. 

Bir kişinin sabah 3'te uyanmasının kesin nedenini belirlemek her zaman mümkün olmasa da, uyku kesintilerinin yaygın nedenlerini anlamak, insanların gece boyunca daha sağlıklı uyumasına yardımcı olabilir.

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

KALP, SOLUNUM VE NÖROLOJİK HASTALIKLAR...

Sağlık kuruluşuna göre, gece uyanmalarının nedenleri çok çeşitlidir. Büyük risk taşıyan ise 3 neden var. Kalp ve damar hastalıkları, solunum yolu hastalıkları ve nörolojik bozukluklar. 

Yarım saatte 250 kalori yaktırıyor! Zayıflatırken beyni de geliştiriyor! Bu dansı herkes yapabilir Yarım saatte 250 kalori yaktırıyor! Zayıflatırken beyni de geliştiriyor! Bu... Haberi Görüntüle

UYKU APNESİ DE GECE UYANMAYA YOL AÇIYOR

Gece uyanmasıyla bağlantılı bir başka bozukluk da uyku apnesi gibi hava yolu hastalıkları. Yine astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı gibi diğer solunum bozuklukları da gece boyunca uykuyu bozabilir.

Nörolojik bozukluklar da gece uyanmalarının üçüncü yaygın nedeni, ancak bu, kişi yaşlandıkça uyku düzenindeki yaygın değişikliklerle karıştırılmamalı. İnsanlar yaşlandıkça uyku düzenlerinde bir takım değişikliklere uğramak normal olsa da, bunama, Alzheimer hastalığı ve Parkinson hastalığı gibi rahatsızlıkları olan kişilerin gece uyanması ve uykuya dönmekte güçlük çekmesi daha olası.

Geceleri uyanmaya neden olan diğer bazı sağlık durumları arasında prostat büyümesi, nöropati veya gastrointestinal reflü hastalığı da bulunuyor.

Öte yandan bazı uzmanlar geç yatıp geç kalkmanın sağlık sorunlarıyla ilişkili olabileceğini öne sürüyor. Bu, bireylerin vücut saatlerinin modern toplumun ritimleriyle uyumlu olmamasından kaynaklanıyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading