Hamile kadınlar sakız çiğnesin! Sakız çiğnemek, erken doğum ve düşük riskini azaltıyor!
Gebelik sürecinde alınan gıdalar çok büyük önem taşıyor. Bebek ve annenin sağlığı açısından bazı besin maddelerinden bolca tüketmek gerekirken bazılarının ise yanına yaklaşmamak gerekiyor. Yapılan araştırmalar ise anne adayının günde 20 dakika sakız çiğnemesinin erken doğum ve düşük riskini azalttığını ortaya koyuyor.

Gebelikte sakız çiğnenebilir mi? Hamileyken sakız çiğnemenin faydaları nelerdir? İşte cevaplar...
On yıl süren bir çalışma, hamile kadınların şekersiz sakız çiğnemesinin önemli bir faydasını buldu.
SAKIZ ÇİĞNEMEK ERKEN DOĞUMU ÖNLÜYOR
Malavi'de yapılan bir deney, günde 20 dakika sakız çiğneyen hamile kadınların erken doğum veya düşük doğum ağırlığı şansının düşük olduğunu buldu. Amerikalı araştırmacılar tarafından 10.000'den fazla kadın üzerinde yapılan on yıllık bir araştırma, her gün sakız çiğneyen hamile kadınların sadece %12,6'sının erken doğum yaptığını ve bu oranın kontrol grubundakilerde %16,5 olduğunu buldu. Bu, gruplar arasında erken doğum insidansında %25'lik bir azalmaya eşit.
2,5 kg veya daha az yenidoğan olarak tanımlanan düşük doğum ağırlıklı vakalar da çalışma grubuna dahil edildi ve bebeklerin sadece %8,9'u düşük kilolu doğdu. Karşılaştırıldığında, 20 dakika boyunca her gün sakız çiğnemeyen annelerden doğan bebeklerin %12,9'u zayıf doğdu.
AĞIZ SAĞLIĞI GEBELİĞİ ETKİLİYOR
Çalışma, ağız sağlığı ile erken doğumlar arasındaki bağlantıyı ortaya koyması açısından önem taşıyor. Çünkü pek çok araştırma, kötü ağız sağlığının erken doğuma sebep olduğunu gösteriyor. Bazı bilim adamları, plak bakterilerinin kan dolaşımı yoluyla plasentaya geçerek iltihaplanmasına neden olabileceğinden şüpheleniyor. Bu, fetüsü çevreleyen amniyotik keseyi bozarak çok erken yırtılmasına neden olabilir.
ŞEKERSİZ SAKIZ DİŞLERİ TEMİZLİYOR
Şekersiz sakız, ağzı tükürük üretmeye teşvik ederek ağız sağlığını iyileştirmeye yardımcı oluyor. Ayrıca meyve de dahil olmak üzere şekeri besleyen plak tarafından salınan dişlerdeki zararlı asidi nötralize ediyor.
Geç erken doğum, 34 ila 37. gebelik haftaları arasında gerçekleşiyor. Küresel ölçekte, Dünya Sağlık Örgütü, her yıl 15.000.000 bebeğin erken doğduğunu veya geç prematüre olduğunu tahmin ediyor. Bu da dünya çapındaki doğumların yaklaşık %10'una tekabül ediyor.