Hamama gitmenin faydaları nelerdir? Hamileler hamama gidebilir mi?
Temizlenmenin yanı sıra vücudu rahatlatmak ve stresten arınmak amacıyla gidilen hamam veya saunalar sağlığı birçok yönden olumlu etkiliyor. İltihaplanmayı azaltan bu sıcak ortamlar kalp sağlığını koruyor ve kilo vermeye yardımcı oluyor. Ancak bazı kişiler için, yüksek sıcaklık ve yoğun buhar sakıncalı olabilir.

Hamam veya saunalar, insanların dinlenmek ve rahatlamak için gittikleri kapalı mekanlar olarak biliniyor.
Yaklaşık 43 ° C sıcaklıkta buharla ısıtılan hamamların saunadan bazı farklılıkları var. Sauna, genellikle kapalı bir ocaktan veya sıcak taşlardan gelen kuru ısıyı kullanırken hamamda ısı, kaynayan suyla dolu bir jeneratörün buharından geliyor.
Hamamlar genellikle nemi %95-100 arasında tutacak şekilde tasarlanmış durumda. Buna karşılık saunalar, neredeyse sıfır nem seviyesiyle 70-93 ° C sıcaklığa ulaşıyor.
Her ikisinin de sağlığa çok önemli faydaları var.
İLTİHAPLANMAYI AZALTMAYA YARDIMCI OLUR
Çoğu bilim adamının hemfikir olduğu bir şey, ısı tedavisinin sistemik inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabileceği. İltihaplanma, inme, kardiyovasküler hastalık, solunum bozuklukları, kanser, obezite ve diyabet gibi birçok kronik durumla ilişkilendiriliyor. Yapılan bir çalışma, sık sauna kullanımının, katılımcıların vücutlarında sistemik inflamasyonun önemli bir belirteci olan C-reaktif protein miktarını azaltmaya yardımcı olduğunu gösteriyor.
BURUN TIKANIKLIĞINI GİDERİR
Burun tıkanıklığı gidermek, buhar banyolarının belki de en çok bilinen faydası. Buhar banyoları, burun boşluğu içindeki mukoza zarını ısıtan ve derin nefes almaya yardımcı olan bir ortam oluşturur. Sonuç olarak, buhar banyosu kullanmak sinüsler ve akciğerlerdeki tıkanıklığı en azından geçici olarak hafifletmeye yardımcı olabilir.
KALP SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR
Araştırmalar, buhar banyosunda bazı insanların vücutlarının kalp atış hızını değiştiren aldosteron gibi hormonlar salgıladığını gösteriyor. Bu hormon gevşemeye katkıda bulunan kan basıncını düşürmeye yardımcı oluyor. 2021'de yapılan bir araştırma, buhar banyolarının, sağlıklı kişilerde kan basıncını düşürerek kardiyovasküler işlevi iyileştirebileceğini ortaya koydu.
STRESİ AZALTIR
Buhar banyolarının rahatlamaya yardımcı olduğunu herkes bilir, ancak bunun neden olduğu bilimsel olarak bilinemiyor. Bir teori, buhar odasının ısısının, vücudun stres ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olan, kendini iyi hissetme hormonları olarak bilinen endorfin üretmesine yardımcı olduğunu savunuyor. Başka bir düşünce ise, buhar banyosunun vücudun strese yanıt olarak üretilen kortizol seviyelerini düşürmesine yardımcı olması. Kortizol seviyesi düştüğünde kişi kendini daha rahatlamış hissediyor.
EGZERSİZ SONRASI İYİLEŞMEYİ HIZLANDIRIR
Isı tedavisinin, egzersiz sonrası iyileşmeye yardımcı olduğu biliniyor. Çünkü ısı, kas dokusuna derinlemesine nüfuz etme ve birçok insanın egzersizden sonra yaşadığı kas ağrısını hafifletme yeteneğine sahip.
CİLDİ TEMİZLER
Buhar banyoları, gözenekleri açan ısı yoluyla cilt altında hapsolmuş toksinlerin atılmasına yardımcı oluyor. Ilık buhar, sivilcelere yol açabilecek birikintilerin ve ölü derinin atılmasını sağlayarak cildi daha temiz ve parlak bir hale getiriyor.
ZAYIFLAMADA DA ETKİLİ
Bir kişi buhar odasında veya saunadayken kalp atış hızı artar. Bu nedenle, aerobik egzersizden hemen sonra buhar odası kullanılırsa, kalp atış hızı zaten yükselmişken, bu yükseklik uzatılabilir ve bu da daha fazla kalori yakmaya yardımcı olabilir.
EKLEMLERİ RAHATLATIR
Fiziksel egzersizden önce ısınma, yaralanmayı önlemek için çok önemli. Çalışmalara göre, ısı özellikle sert eklemleri rahatlatmada ve artritli kişilerin yaşadığı kas ağrısını hafifletmede yardımcı oluyor. Bunun nedeni, ağrıyan bir eklemi veya yorgun bir kası ısıtmanın kan damarlarının boyutunu arttırarak daha fazla kan, oksijen ve besin maddesinin yaralı dokuya gitmesine izin vermesi. Bu da sert kasların ve eklemlerin gevşemesini destekliyor.
Sağlık açısından pek çok faydası olan buhar banyolarında 15 dakikadan fazla kalmak, yeni başlayanlar için su kaybına neden olabilir. Özellikle hamileler, bağışıklık sistemi düşmüş olanlar, yeni ameliyat olmuş kişiler doktor onayı olmadan böyle yerlerde bulunmamalı.