Yandex Metrica

Grip vakaları artıyor! Okullarda yayılımı önlemek için nasıl tedbirler alınmalı?

Grip vakaları artıyor! Okullarda yayılımı önlemek için nasıl tedbirler alınmalı?

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte grip ve soğuk algınlığı vakaları artmaya başladı. Okul gibi kalabalık ortamlarda hastalıklar daha çabuk yayılıyor. Peki salgın nasıl önlenebilir?

Sağlık

23.01.2024, 20:06

Okul, hastane, toplu taşıma araçları gibi yerlerde hastalıklar daha çabuk bulaşıyor. Soğuk havaların gelmesiyle birlikte hasta olanların sayısı da artmış durumda. 

İlaç içilse de içilmese de en az 1 hafta süren grip, öksürme, hapşırma ve konuşma ile bulaşabiliyor. Genellikle hafif ve orta şiddette olan grip ateş, burun akıntısı, öksürük, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, ishal ve kusma gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. 

Kum torbasıyla ilgili şaşırtan sonuç! Yumruklamak meğerse... Kum torbasıyla ilgili şaşırtan sonuç! Yumruklamak meğerse... Haberi Görüntüle

GRİBE KARŞI HANGİ ÖNLEMLER ALINMALI?

Peki özellikle okullarda grip vakalarının önlenmesi için ne yapılabilir? 

  • Grip belirtileri gösteren çocuklar ve personel okula gitmemeli.
  • Hastalar ateşi olduğu kadar gün ve ateş düştükten sonra 24 saat daha evde kalmalı.
  • Öğretmenler, ebeveynlere ve çocuklara bakan kişilere, çocukları okula gitmeden önce her gün grip belirtileri açısından kontrol etmelerini ve grip belirtileri gösterirlerse okula göndermemelerini tavsiye etmeli.
  • Çocuklar, özellikle öksürdükten veya hapşırdıktan sonra ellerini su ve sabunla yıkamalı. 
  • Mikropların yayılma riskini azaltmak için çocuklara gözlerine, burunlarına ve ağızlarına dokunmaktan kaçınmalarını tavsiye etmeli.
  • Öksürürken veya hapşırırken, burunlarını ve ağızlarını bir mendille kapatmalı.
  • Kullanılmış mendil kullanımdan hemen sonra atılmalı.
  • Ayrıca bulunulan ortam sık sık ve iyi şekilde havalandırılmalı. 
  • Kreşlerdeki oyuncaklar sabun ve su veya alkol bazlı bir antiseptik ile dikkatlice ve iyice temizlenmeli. 
  • Kreşlerdeki çarşaf, battaniye, havlu ve masa örtüleri düzenli olarak ve 72°C'nin üzerinde en az bir saat yıkanmalı.

Normal kişilerde grip başladığı andan itibaren en geç bir hafta içerisinde düzelir. Altta çeşitli risk faktörleri olan kişiler dikkat edilmesi ve izlenmesi gereken gruplardır. Bu kişilerde hastalık ilerleyerek zatürre tablosuna dönüşebilir. Böyle kişilerde zatürre geliştiğinde hayati tehdit eden durum ile karşı karşıya kalınabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonu gelişen kişilerde genellikle uzun süre öksürük devam edebilir. 

Ten teması başarıyı etkiliyor! Basketbol maçı analiz edildi Ten teması başarıyı etkiliyor! Basketbol maçı analiz edildi Haberi Görüntüle

GRİP ANTİBİYOTİKLE TEDAVİ EDİLMEZ

Grip tedavisinde ise antibiyotiklerin yeri yok. Ancak 5'inci günden sonra özellikle de risk grubundaki kişilerde enfeksiyon akciğerlere kadar ilerleyecek duruma geldiyse bu durum yüzde 90 bakterilerin oluşturduğu bir zatürredir. O zaman doktor kontrolünde antibiyotik kullanılabilir. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading