Gözünüzdeki ağrının sebebi o hastalık olabilir! Görme kaybına sebep oluyor!
Halk arasında "Karasu Hastalığı" olarak adlandırılan glokom veya göz tansiyonu, göz içi basıncının yükselmesi sonucu oluşan göz siniri yıpranmasıdır. Tedavi edilmediği durumda kalıcı görme kaybına yol açan glokomun ortaya çıkardığı hasarlar ne yazık ki geri döndürülemiyor. Peki Glokom belirtileri nelerdir?
Glokom nedir? Glokom belirtileri nelerdir? Glokom tehlikeli bir hastalık mı? Glokom tedaavi edilebilir mi? İşte cevaplar...
Kırk yaşın üzerinde sıklığı artan Glokom (göz tansiyonu), halk arasında "Karasu Hastalığı" olarak adlandırılıyor. Göz içi basıncının yükselmesi sonucu oluşan göz siniri harabiyeti şeklinde tanımlanan hastalık, erken tanınıp tedavi edilmediği durumda kalıcı görme kaybına yol açıyor.
YIPRANAN SİNİRİN TAMİRİ MÜMKÜN DEĞİL
Göz tansiyonunda, göz içi sıvısının dışa akım yolunda çıplak gözle görülmeyecek boyutta bir tıkanıklık oluşuyor ve bunun sonucunda artan bu göz içi sıvısı, göz içi basıncının artmasına neden oluyor. Artan göz içi basıncı da optik sinir olarak da bilinen görme sinirine bası yoluyla zarar vererek, sinirin geriye dönüşümsüz harabiyetine sebebiyet veriyor.
Glokom'da göz içi basınç artışının yanında göz sinirinde harabiyet olması ve böylece görme alanı kaybının olması gerekiyor. Sadece göz içi basıncının artışı tanı koymaya yeterli değil.
ŞEKER HASTALARI RİSK GRUBUNDA
İleri yaşta olanlar, ailede göz tansiyonu hastalığı olanlar, sigara kullananlar, şeker hastaları, uzun dönem kortizon tedavisi alma ve göz yaralanması geçirme hastalığın oluşmasında rol oynayan faktörler.
Glokomda erken teşhis çok önemli. Zira hastalığın tanısı konulduktan sonra oluşan hasarlar geri döndürülemiyor. Bunun nedeni vücudumuzda en gelişmiş doku olan sinir dokusunun kendi kendini yenileme kabiliyetinin olmaması. Uygulanan tedavinin amacı; mevcut hasarın üzerine ek hasar gelişiminin ve görme kaybının daha da artmasını engellemek.
GÖZDE SERTLİK VE AĞRI GLOKOM'U DÜŞÜNDÜRÜR
Baş ağrısı, göz çevresinde ağrı, geçici görme bulanıklığı, gözde sertlik hissi gibi belirtiler glokomu akla getirebileceğinden mutlaka doktora gitmek gerekiyor. Doğumsal glokomda ise gözlerde irilik, gözler arasında boyut farkı gibi belirtiler ortaya çıkıyor.
Glokom göz içi basıncını düşüren göz damlaları ile tedavi ediliyor. Cerrahi seçenek veya lazer girişimi de göz içi basıncını düşürmek için başvurulan yöntemlerden.