Yandex Metrica
SON DAKİKA
Gözlerin en büyük düşmanı: Mavi ışık! Mavi ışık nedir? Mavi ışığın zararları nelerdir? Nasıl korunmalı?

Gözlerin en büyük düşmanı: Mavi ışık! Mavi ışık nedir? Mavi ışığın zararları nelerdir? Nasıl korunmalı?

Gün içinde sayısız kez baktığımız cep telefonu, bilgisayarlar veya tabletler hem göz hem de genel sağlığımız için fazlasıyla zararlı. Göz kanserine bile neden olan bu ışık, çocuklarda erken ergenliğe bile sebep olabiliyor. Peki mavi ışıktan korunmak mümkün mü?

Sağlık

23.01.2024, 20:34

Artık büyük küçük herkesin elinde cep telefonları veya tabletler var. Anlık vakit geçirmede veya haberleşmede büyük kolaylık sağlayan bu cihazlar aslında gözlerin en büyük düşmanı. Çünkü bu tarz teknolojik aletler mavi ışık yayıyor. 

Aslında hepimiz onu ekran ışığı diye isimlendirsek de sözkonusu mavi ışık 380 ilâ 500 nanometre aralığında titreşen ve görünür ışık spektrumunun en kısa dalga boyuna ve en yüksek enerjisine sahip ışığın ismi. Ve iki türü var.

Kolonoskopi tarihe mi karışıyor? Basit bir kan testi o ölümcül... Haberi Görüntüle

FAYDALI OLANI DA VAR...

Güneş’ten gelen ışık dalgalarında bulunan faydalı mavi ışık gün içinde melatonin seviyesini dengeliyor. Bu, hem uyku-uyanıklık döngüsünü daha sağlıklı hale getirmede hem de gün içinde dikkat bozukluklarını azaltmada etkili. 

Erkekler mi daha erken yaşlanır yoksa kadınlar mı? Araştırmanın sonucu... Haberi Görüntüle

ZARARLI OLANI İSE GÖZLERİN DÜŞMANI

Zararlı mavi ışık ise teknolojik cihaz ekranlarından yayılan yapay ışıklar. Bunların enerji düzeyi ekranadaki dalga boyunun çok kısa olmasından dolayı hayli yüksek. 

Mavi ışığın neredeyse tamamı korneadan geçiyor ve retinaya ulaşıyor. Retina maruz kaldığı bu yüksek enerjili ışık nedeniyle negatif etkileniyor. 

İnsan beyni nesilde nesile büyüyor! Bilim insanlarına göre bu demans... Haberi Görüntüle

Doktorlar uyarıyor: Plastik kapları mutfaktaki iki noktadan uzak tutun! Haberi Görüntüle

GÖZ KANSERİNE NEDEN OLABİLİYOR

Mavi ışık sarı nokta ve göz kanseri hastalıklarına da neden olabiliyor. Hatta ilerleyen yaşlarda katarakt riskini arttırıyor. Gözün ön ve arka çapını arttırdığı için miyop riski barındıran bu ışıklar yüzünden karanlıkta salgılanan melatonin hormonu baskılanıyor. Neticede ciddi uyku sorunları, insomnia ve stres bozuklukları yaşanabiliyor. 

Havadaki toksik maddeler çocukları tehdit ediyor! Farklı türdeki maddelerin birleşimi... Haberi Görüntüle

ERKEN ERGENLİĞE YOL AÇABİLİR

Öte yandan yapılan araştırmalar, bu cihazların yaydığı mavi ışığa uzun süre maruz kalmanın, dişilerde daha erken ergenlik başlangıcına yol açtığını ortaya koyuyor. 

Söz konusu çalışmada, araştırmacılar mavi ışığa maruz kalmanın üreme hormonu düzeyleri ve ergenliğin başlama zamanlaması üzerindeki etkilerini araştırmak için bir sıçan modeli kullandı. Dişi sıçanlar altı kişilik üç gruba ayrıldı ve normal ışık döngüsüne, 6 saat veya 12 saat mavi ışığa maruz bırakıldı. İlk ergenlik belirtileri, mavi ışığa maruz kalan her iki grupta da önemli ölçüde daha erken ortaya çıktı ve maruziyet ne kadar uzun olursa, ergenliğin başlangıcı o kadar erken oldu.

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

Akdeniz Diyeti sizi şişmanlatabilir! Peki neden? Akdeniz Diyeti yaparken nelere... Haberi Görüntüle

MAVİ IŞIKTAN KORUNMAK MÜMKÜN MÜ?

Peki hayatımızın her anına giren bu teknolojik cihazların yaydığı mevi ışıktan nasıl korunabiliriz? Bunu tam anlamıyla engellemek mümkün olmasa da mavi ışık filtreleri kullanılabilir. Gözleri mavi ışıktan koruyan gözlükler ve lensler tercih edilebilir. Ekrana bakarken daha sık göz kırpılabilir. Tabi en etkili korunma yöntemi cep telefonu ya da bilgidayar karşısında geçirdiğimiz süreyi kısaltmak. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading