Yandex Metrica
SON DAKİKA
Göz tansiyonu nedir? Göz tansiyonunun yükseldiği nasıl anlaşılır?

Göz tansiyonu nedir? Göz tansiyonunun yükseldiği nasıl anlaşılır?

Yüksek tansiyonunu veya hipertansiyonu mutlaka duymuşsunuzdur. Ancak aynı durumun gözler için de geçerli olduğunu biliyor musunuz? Göz içi basıncının normalden yüksek olması durumunda ortaya çıkan oküler hipertansiyon, mutlaka takip gerektiren bir sağlık sorunu. Çoğu zaman herhangi bir belirti göstermeyen bu durum, körlüğe varabilen bazı tehlikeler barındırıyor.

Sağlık

19.02.2024, 20:46

Göz içi basıncı, gözlerdeki basınç olarak tanımlanabilir. Bu basınç normalden yüksek olduğunda, oküler hipertansiyona yol açıyor. Oküler hipertansiyon kendi başına bir göz hastalığı olmasa da, glokom riski ile karşı karşıya olduğunuzun bir göstergesi.

Göz basıncınız mm Hg olarak ifade edilen milimetre cıva cinsinden ölçülür. Normal göz basıncı 10 ila 21 mm Hg arasındayken yüksek göz içi basıncı 21 mm Hg'den fazla olur.

Bakan Koca tarih verip açıkladı: MHRS randevularına düzenleme geliyor Haberi Görüntüle

OKÜLER HİPERTANSİYONA NE SEBEP OLUR?

Oküler hipertansiyon tanısına yol açabilecek yüksek göz tansiyonunun beş ana nedeni var.

İrisin arkasındaki, gözde bulunan berrak, sulu bir sıvı olan aközün aşırı üretimi bu durumun en önemli nedenlerinden. Aközün görevi, oksijen ve besinleri merceğe taşımak ve basıncın korunmasına yardımcı olmak. Gözbebeği içinden akar ve iris ile kornea arasındaki boşluğu doldurur, ardından trabeküler ağ denilen bir yapıdan boşalır. Bazen vücut çok fazla sulu üretir. Su tahliye edebileceğinden daha yüksek oranda üretilirse, bu göz tansiyonunun artmasına neden olur.

Herhangi bir nedenle drenaj sistemi olması gerektiği gibi çalışmazsa, aköz birikir ve çok yavaş boşalır. Vücut doğru miktarda sıvı üretse bile, yetersiz drenaj da oküler hipertansiyona neden olabilir.

Göz travmasının da aköz ile ilgisi var. Bazı yaralanmalar, yüksek göz tansiyonuna yol açabilen aköz üretimi ve drenaj dengesini bozar veya etkiler. Bir travmanın, asıl yaralanma meydana geldikten aylar veya yıllar sonra gözlerinizi etkileyebileceğini unutmayın. Bu nedenle geçmişte bir yaralanma geçirip geçirmediğinizi göz doktorunuza bildirin.

Steroid göz damlaları da dahil olmak üzere steroid ilaçları yüksek göz tansiyonuna neden olabilir.

Ayrıca Korneal arkus, pigment dispersiyon sendromu ve psödoeksfoliasyon sendromu gibi durumların tümü oküler hipertansiyon ile ilişkili.

Her on çocuktan üçü ekrana bağımlı! Ekrana bakma süresi iki... Haberi Görüntüle

ÇOĞU ZAMAN BELİRTİ GÖSTERMİYOR

Hastaların büyük bir bölümünde herhangi bir belirti görülmüyor. Erken dönemde bazı hastalarda sabahları belirginleşen baş ağrıları, zaman zaman bulanık görme, geceleri ışıkların etrafında ışıklı halkalar görülmesi, televizyon izlerken göz etrafında ağrı, vb. belirtiler ortaya çıkabiliyor. 

Yıllık göz muayenesinde, göz doktorunun ölçüm yapmasıyla ortaya çıkan durum glokom geliştirme riskini yükselttiği için asla ihmal edilmemeli. Glokom, optik sinire zarar veren ve nihayetinde görme kaybına neden olabilen bir hastalık olduğundan asla ihmal edilmemeli. 

Kolonoskopi tarihe mi karışıyor? Basit bir kan testi o ölümcül... Haberi Görüntüle

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

GÖZ TANSİYONU NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Göz doktorunuz göz tansiyonunu azaltmak için özel göz damlaları reçete edebilir. Ayrıca iyi yaşam tarzı seçimleriyle yüksek göz tansiyonunu kontrol edebilir ve genel göz sağlığınızı iyileştirebilirsiniz. Bunun için bol miktarda meyve ve sebze tüketin, düzenli egzersiz yapın,  sıvı alımını artırın, kafein tüketimini sınırlayın. Düzenli göz muayenesi olmak ise göz hastalıklarını tespit etmenin tek yolu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading