Yandex Metrica
SON DAKİKA
Gizemli Hepatit nedir, belirtileri nelerdir? DSÖ uyardı!

Gizemli Hepatit nedir, belirtileri nelerdir? DSÖ uyardı!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa ve ABD’de en az 169 “gizemli hepatit” vakasının tespit edildiğini duyurdu. Hal böyle olunca vatandaşlar araştırma yapmaya başladı. Peki, Gizemli Hepatit nedir, belirtileri nelerdir? Gizemli hepatit tedavisi var mı? İşte merak edilen soruların yanıtları...

Sağlık

23.01.2024, 19:10

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ),  “gizemli hepatit” vakası görüldüğünü duyurdu. Denilene göre, bu ciddi karaciğer iltihabı vakalarını sıra dışı yapan şey, bilinen hepatit virüsleri olan hepatit A, B, C, D ve E’ye vakaların hiçbirinde rastlanmaması. Peki, Gizemli Hepatit nedir, belirtileri nelerdir? Gizemli hepatit tedavisi var mı? İşte detaylar...

Bu hastalığın en önemli belirtisi karın ağrısı! Doktorlar 'idrar renginize... Haberi Görüntüle

GİZEMLİ HEPATİT NEDİR?

DSÖ gizemli hepatit hakkında şu açıklamaları yaptı;

Adenovirüs şu anda altta yatan neden olarak bir hipotez olsa da, klinik tablonun ciddiyetini tam olarak açıklamamaktadır. İlgili adenovirüs tipi olan adenovirüs tip 41 ile enfeksiyon, daha önce böyle bir klinik sunumla ilişkilendirilmemiştir. Adenovirüsler en yaygın olarak solunum yolu hastalığına neden olurlar, ancak türüne bağlı olarak gastroenterit (mide veya bağırsak iltihabı), konjonktivit (pembe göz) ve sistit (mesane enfeksiyonu) gibi başka hastalıklara da neden olabilirler. İnsanlarda enfeksiyonlara neden olabilen 50’den fazla immünolojik olarak farklı adenovirüs türü vardır. Adenovirüs tip 41, genellikle solunum semptomlarının eşlik ettiği ishal, kusma ve ateş olarak kendini gösterir.

COVID-19 pandemisi sırasında daha düşük adenovirüs dolaşımının ardından küçük çocuklar arasında artan duyarlılık, yeni bir adenovirüsün potansiyel ortaya çıkışı ve ayrıca SARS-CoV-2 ortak enfeksiyonu gibi faktörlerin daha fazla araştırılması gerekmektedir. Etkilenen çocukların büyük çoğunluğu COVID-19 aşısı almadığından, COVID-19 aşılarının yan etkileriyle ilgili hipotezler şu anda desteklenmemektedir.

Cinsel gücü artıran en etkili baharat! Regl ağrılarından da eser... Haberi Görüntüle

GİZEMLİ HEPATİT BELİRTİLERİ NE?

DSÖ Gizemli Hepatit hastalığının belirtilerini şu şekilde açıkladı;

“Tanımlanan vakalar arasındaki klinik sendrom, karaciğer enzimlerinin belirgin şekilde yükseldiği akut hepatittir (karaciğer iltihabı) denildi.
Açıklamada “Virüsün genel belirtilerinin karın ağrısı, ishal ve kusma, sarılık olduğu; çoğu vakada yüksek ateş görülmediği” bilgisi paylaşıldı.
Vakaların 74’ünde ise üst solunum yolunu etkileyen adenovirüs bulunduğu, 20 vakada Kovid-19 görüldüğü ve 19 vakada hem adenovirüs hem Kovid-19’a rastlandığı bildirildi.
Bilinen hepatit virüsleri olan hepatit A, B, C, D ve E’ye ise vakaların hiçbirinde rastlanmadı.
En az 74 vakada adenovirüs tespit edildi ve moleküler testlere ilişkin bilgi verilen vakaların 18’inin F tip 41 olduğu belirlendi. Test edilenlerin 20’sinde SARS-CoV-2 tespit edildi. Ayrıca, 19’u bir SARS-CoV-2 ve adenovirüs birlikte enfeksiyonu ile tespit edildi."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading