Yandex Metrica

Geç saatlerde yapılan egzersiz, diyabet riskini azaltıyor! Araştırmalara göre insülin direncinde %25'lik bir azalma görülüyor!

Geç saatlerde yapılan egzersiz, diyabet riskini azaltıyor! Araştırmalara göre insülin direncinde %25'lik bir azalma görülüyor!

Sağlıklı yaşamak için iki noktaya dikkat etmek gerekiyor. Biri beslenme diğeri ise egzersiz. Uzmanlara göre egzersizin yapıldığı saatler de çok önemli. Yeni yapılan bir çalışma, günün ilerleyen saatlerinde yapılan egzersizin diyabet riskini azalttığını gösteriyor.

Sağlık

23.01.2024, 20:02

Her ne kadar çoğu insan tarafından basite alınsa da diyabet ciddi, hatta yaşamı değiştiren bir hastalık. Tip 1 ve tip 2 olmak üzere iki türü olan diyabet, kandaki şeker veya glikoz seviyesinin çok yükselmesine neden olur.

Tip 1 diyabet hastalarda, kan şekerini kontrol eden insülin hormonunun yeterince üretemediğinde olurken daha yaygın olan Tip 2 ise yüksek kan şekeri seviyelerinde bu adı alır. Genellikle aşırı kilolu olmak veya yeterince egzersiz yapmamak Tip 2 diyabetin en önemli sebepleri olarak karşımıza çıkıyor. 

İşte geçmeyen ağrıların sebebi! Uzmanlar ağrıyı anında kesen sebzeyi açıkladı İşte geçmeyen ağrıların sebebi! Uzmanlar ağrıyı anında kesen sebzeyi açıkladı Haberi Görüntüle

EGZERSİZİ GEÇ SAATLERDE YAPIN

Bu konuya kafa yoran Hollandalı bilim adamları ise günün geç saatlerinde düzenli egzersiz yapmanın yaşlı yetişkinler arasında kan şekeri kontrolünü iyileştirdiği sonucuna vardı.

775 Hollandalı erkek ve kadın üzerinde egzersizin etkisi incelendi. Yaşları 45 ile 65 arasında değişen katılımcılar üç gruba ayrıldı. En çok sabah 6:00 - 12:00, öğleden sonra 12:00 - 18:00 veya akşam 18:00 - gece yarısı arasında egzersiz yapan kişiler dahil edilmedi. Bu egzersizler “orta-şiddetli fiziksel aktivite” olarak sınıflandırıldı.

Öğleden sonra grubu için 18 ve akşam grubu için yüzde 25 olan insülin direncindeki azalma diğer iki grupta daha azdı. 

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

AKTİVİTELER, KARACİĞER YAĞLANMASINI ETKİLİYOR

Çalışma, yerleşik zamanı, hareketsiz zamandaki molaları ve aktivite sensörlerini kullanarak farklı fiziksel aktivite yoğunluklarını ve manyetik rezonans spektroskopisi ile karaciğer yağ içeriğini değerlendirmesi bakımından önem taşıyor.

Araştırma sonucunda günlük orta-şiddetli fiziksel aktivitenin toplam miktarına ek olarak, gün boyunca aktivitenin zamanlaması, insülin direncinin azalmasıyla ilişkilendirildi. Çoğu aktivitenin öğleden sonra veya akşam yapılması yüzde 25'e varan oranlarda ilişkilendirildi. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading