Yandex Metrica
SON DAKİKA
Gebelikte yaşanan rahatsızlıkları önemseyin! Uzun vadede kalbi tehdit ediyor

Gebelikte yaşanan rahatsızlıkları önemseyin! Uzun vadede kalbi tehdit ediyor

Gebeliğin yolunda gitmesi, genel sağlık üzerinde de etkili. Yapılan bir ABD-İsveç bilimsel araştırması, gebelikte erken doğum, diyabet ve hipertansiyon gibi rahatsızlıklar yaşanmasının uzun vadede kalp hastalığı riskini artırdığını ortaya koydu.

Sağlık

23.01.2024, 20:24

Gebelikte yaşanan komplikasyonlar, uzun vadede bile kardiyovasküler riski artırıyor. 

ABD-İsveç bilimsel araştırması, hamilelikleri sırasında erken doğum, gestasyonel diyabet veya preeklampsi yani gebelik hipertansiyonu gibi önemli bir komplikasyon yaşayan kadınların doğumdan sonraki 46 yıla kadar iskemik hastalık riskinin arttığını gösteriyor.

Bilim insanları takviyelerle kanser ilişkisini araştırdı! Kullanımları kanserden ölüm riskini... Haberi Görüntüle

RAHATSIZLIKLAR 25 YIL SONRA KALBİ VURUYOR

Araştırmacılar, ortalama yaşları 27 olan yaklaşık 2,2 milyon kadının verilerini analiz etti. Bu kişilerin kardiyovasküler hastalık öyküsü yoktu. Takip eden yıllarda gebelik sırasındaki komplikasyonların iskemik hastalığına yol açtığı görüldü. Ortalama 58 yaşında, yaklaşık 84.000 kadına iskemik hastalık teşhisi konuldu. 

Hamilelikte komplikasyon yaşayanların daha sonra uzun dönemde kardiyovasküler risklerinin arttığı tespit edildi. Doğumdan on yıl sonra iskemik hastalık riski, gebelik sırasında hipertansif bozukluğu olan kadınlarda iki kat, erken doğum yapanlarda 1,7 kat, preeklampsi olanlarda 1,5 kat daha yüksekti. 

Aynı anda birden fazla ciddi komplikasyon yaşayan hamile kadınlar, buna bağlı olarak daha sonraki yaşamlarında daha yüksek iskemik riske sahipti.

İskemik hastalığa, kalbi besleyen kan damarlarının daralması veya tıkanması neden oluyor ve dünya çapında kadınlar için önde gelen ölüm nedenlerinden biri. Neredeyse her üç hamile kadından biri, gelecekte kalp problemleri riskini artıran bazı komplikasyonlar yaşadığından erken dönemde bir doktora başvurmaları şart.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading