Yandex Metrica
SON DAKİKA
Futbolcuların o hastalığa yakalanma riski daha fazla! Kafa vuruşları en büyük tehdit

Futbolcuların o hastalığa yakalanma riski daha fazla! Kafa vuruşları en büyük tehdit

Kanserden sonra en ölümcül hastalıklar arasında bulunan demans artık genç yaşlı fark etmeksizin çoğu insanda görülebiliyor. İsveç'te yapılan bir araştırma hastalık riskinin futbolcularda %50 daha fazla olduğunu ortaya koyuyor. Peki neden? Cevabı haberde.

Sağlık

23.01.2024, 20:38

Genellikle yaşlılarda görülen demans artık yaşı genç olanlarda da gelişebiliyor. Hastalığa yakalanma riskini bazı durumlar artırıyor. Mesela stres, sağlıksız bir yaşam tarzı. Ancak sağlıklı beslendikleri ve spor yaptıkları halde futbolcularda bu hastalık daha fazla görülüyor. Öyle ki yapılan yeni bir araştırma, futbolcuların genel nüfusa göre %50 daha fazla demans hastası olduğunu ortaya koydu.

İsveç Karolinska Enstitüsünden araştırmacılar, 1924 ile 2019 yılları arasında 6.000 üst düzey futbolcunun ve futbol sahası dışındaki en az 56.000 İsveçlinin sağlık geçmişlerini karşılaştırdı. 

Antidepresanlar diş gıcırdatmaya sebep olur mu? Uzmanlara göre bu ilaçlar... Haberi Görüntüle

B12 deposu bir sebze arayanlar onu bol bol tüketsin! Beyaz... Haberi Görüntüle

FUTBOLCULARDA BEYİN HASARI FAZLA

İsveç liginin birinci bölümünde oynayan erkek futbolcular arasında, kontrol örneğinin %6'sına kıyasla %9'una nörodejeneratif hastalık teşhisi konulduğu görüldü. 

Araştırma, kalecilere kıyasla oyuncuların bilişsel sağlığındaki farklılıkları analiz etti. Oyuncuların genel popülasyona kıyasla Alzheimer ve diğer bunama türleri gibi hastalıklara yakalanma riskinin 1,6 kat daha yüksek olduğu ortaya çıktı. 

Bilim insanlarına göre sadakatsizlik genetik! Bu geni taşıyanlar daha kolay... Haberi Görüntüle

KAFA VURUŞLARI DEMANS RİSKİNİ ARTIRIYOR

Bununla birlikte, nadiren kafa vuruşları yapan kalecilerin Alzheimer veya bunama riskinde artış olmaması, topa kafa vuruşuyla gelen hafif darbelerin futbolculardakinden az olmasına bağlandı. 

Buna karşılık, araştırmacılar futbolcular için hareket bozuklukları riskinde anlamlı bir artış bulamadı. Oyuncular arasında Parkinson ve genel ölüm riski, kontrol grubuna kıyasla daha düşüktü.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading