Futbol oynayanların dikkatine! Sakın kafa vuruşu yapmayın! O hastalığa yol açtığı bir kez daha kanıtlandı

Futbol oynayanların dikkatine! Sakın kafa vuruşu yapmayın! O hastalığa yol açtığı bir kez daha kanıtlandı

Geçmişte yapılan bazı araştırmalar futbolcularda demans riskinin yüksek olduğunu ortaya koymuştu. Oxford Geriatri Enstitüsü ve Tufts Üniversitesi ile Manchester'dan araştırmacılar da bunu doğrulayan veriler elde etti. Bilim insanlarına göre özellikle kafa vuruşları tehlikeyi doğrudan artırıyor. 

Genellikle yaşlılarda görülen demans artık yaşı genç olanlarda da gelişebiliyor. 

Hastalığa yakalanma riskini bazı durumlar artırıyor: Stres, sağlıksız bir yaşam tarzı gibi.

Ancak sağlıklı beslendikleri ve spor yaptıkları halde futbolcularda bu hastalık daha fazla görülüyor. 

Yapılan bir araştırma, futbolcuların genel nüfusa göre yüzde 50 daha fazla demans hastası olduğunu ortaya koydu.

İsveç Karolinska Enstitüsünden araştırmacılar, 1924 ile 2019 yılları arasında 6 bin üst düzey futbolcunun ve futbol sahası dışındaki en az 56 bin İsveçlinin sağlık geçmişlerini karşılaştırdı. 

FUTBOLCULARDA BEYİN HASARI FAZLA

İsveç liginin birinci bölümünde oynayan erkek futbolcular arasında, kontrol örneğinin yüzde 6'sına kıyasla yüzde 9'una nörodejeneratif hastalık teşhisi konulduğu görüldü. 

Araştırma, kalecilere kıyasla oyuncuların bilişsel sağlığındaki farklılıkları analiz etti. 

Oyuncuların genel popülasyona kıyasla Alzheimer ve diğer bunama türleri gibi hastalıklara yakalanma riskinin 1,6 kat daha yüksek olduğu ortaya çıktı. 

KAFA VURUŞLARI DEMANS RİSKİNİ ARTIRIYOR

Bununla birlikte, nadiren kafa vuruşları yapan kalecilerin Alzheimer veya bunama riskinde artış olmaması, topa kafa vuruşuyla gelen hafif darbelerin futbolculardakinden az olmasına bağlandı. 

Araştırmacılar futbolcular için hareket bozuklukları riskinde anlamlı bir artış bulamadı. 

Oyuncular arasında Parkinson ve genel ölüm riski, kontrol grubuna kıyasla daha düşüktü.

YENİ ARAŞTIRMALARLA DOĞRULANDI

Öte yandan Oxford Geriatri Enstitüsü ve Tufts Üniversitesi ile Manchester'dan araştırmacılara göre de spor veya kaza sırasında alınan darbeler, beyinde yuvalanan "uyuyan" virüsleri uyandırarak Alzheimer hastalığı ve demans gibi nörodejeneratif hastalıkların başlangıcını tetikleyebilir.

Araştırmacılar, küçük kafa yaralanmalarının bile hafıza ve biliş açısından yıkıcı sonuçlar doğuran bu zincirleme reaksiyonu tetikleyebileceğini buldu.

Bu konuyla ilgili Science Signaling'de yayınlanan en son araştırma, önceki araştırmacıların sonuçlarını doğrulayarak, beyin dokuları beyin sarsıntısına benzer şekilde tekrarlanan hafif şoklara maruz kaldığında, aynı zamanda bilinen herpes simpleks virüsü tip 1'in ortaya çıktığını da ortaya koyuyor.

HERPES REASKSİYONU ALZHIMER'I TETİKLİYOR

Herpes reaktivasyonu eşzamanlı olarak inflamatuar süreçleri tetikledi ve beyinde β-amiloid plakları ve tau proteininin birikmesi yoluyla Alzheimer hastalığının oluşma mekanizmasını harekete geçirdi.

Sonuçlara göre, beyin hücreleri tekrarlı darbelere maruz kaldığında HSV-1 virüsü aktive olurken, beyin hücrelerinin fonksiyonlarının da azaldığına dair kanıtlar ortaya çıktı.

Avatar
Saadet Diş