Yandex Metrica

Filizlenmiş patates yemek tehlikeli mi? Uzmanlara göre bu patatesler atılmalı

Filizlenmiş patates yemek tehlikeli mi? Uzmanlara göre bu patatesler atılmalı

Uzun süre bekleyen patateslerde filizlenmelerin başladığını görmüş olabilirsiniz. Bu tarz bir durumda söz konusu patateslerin tüketilip tüketilmemesi ile ilgili bazı ikilemler yaşanır. Uzmanlar filizlenmiş patateslerin atılması gerektiğini dile getiriyor.

Sağlık

18.03.2024, 22:45

Çok uzun süre kullanılmadığında, patatesler filizlenmeye başlayabilir. Bu da tüketimlerinin güvenli olup olmadığı konusunda ikilem yaratır.
Bazıları filizlenmiş patatesleri, filizleri çıkardığınız sürece yemenin tamamen güvenli olduğunu düşünürken bazıları ise filizli patatesin gıda zehirlenmesine neden olabileceğini dile getirir. 

Eski çağlardan kalma o yöntem alerjik riniti bitiriyor! Çare mutfağınızda! Peki ne kadar tüketilmeli? Eski çağlardan kalma o yöntem alerjik riniti bitiriyor! Çare mutfağınızda!... Haberi Görüntüle

PATATESTEKİ BİLEŞİKLER ZEHİRLİ OLABİLİR

Patates doğal bir solanin ve chaconine kaynağı. Bunlar, patlıcan ve domates gibi diğer çeşitli gıdalarda doğal olarak bulunan iki glikoalkaloid bileşik. Küçük miktarlarda glikoalkaloidler, antibiyotik özellikleri, kan şekeri ve kolesterol düşürücü etkiler dahil olmak üzere sağlık yararları sağlayabilir. Ancak çok miktarda tüketildiklerinde toksik hale gelebilirler.

Patates filizlendikçe glikoalkaloid içeriği artmaya başlar. Bu nedenle, filizleri olan patatesleri yemek, vücutta bu bileşiklerin aşırı miktarda olmasına yol açabilir. Semptomlar genellikle bu tür patatesleri yedikten birkaç saat ila bir gün sonra ortaya çıkar.

Hastane randevusunda yeni dönem! Bakan Koca detayları açıkladı Hastane randevusunda yeni dönem! Bakan Koca detayları açıkladı Haberi Görüntüle

FİLİZLENMİŞ PATATESİN YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Tüketilen miktara göre filizlenmiş patates yedikten sonra kusma, ishal, karın ağrısı, düşük kan basıncı, hızlı nabız, ateş, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı ve hatta ölüm bile görülebilir. Yapılan araştırmalar, hamilelik sırasında filizli patates yemenin doğum kusurları riskini artırabileceğini ortaya koyuyor. Bu nedenle hamile kadınların filizlenmiş patatesleri asla yememeleri tavsiye edilir.

ABD Ulusal Zehir Merkezi de filizlenmiş veya yeşile dönmüş patateslerin atılmasını öneriyor.

Peki patateslerin filizlenmemesi için ne yapılmalı? 
En iyi yollardan biri, onları yalnızca kullanmayı planladığınızda satın almak. Ayrıca, bozulmuş patatesleri atmak ve serin, kuru, karanlık bir yerde saklamadan önce geri kalanının tamamen kuru olduğundan emin olmak da filizlenme durumunu azaltabilir. İkisini bir araya getirmek çimlenmeyi hızlandırabileceğinden, patatesleri soğanla birlikte saklamaktan da kaçınmak gerekiyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading