Filizlenmiş bitkiler yenilebilir mi? Filizlerde hangi vitaminler var?
Vitamin, mineral ve lif kaynağı olan filizler bir sebzenin çimlenmiş tohumudur. Son yıllarda salata ve yemeklerde tüketilmesi önerilen bu bitkiler tam anlamıyla bir antioksidan kaynağı. Nemli yerlerde yetiştikleri için salmonella gibi gıda kaynaklı hastalıklara sebep olabilen filizleri pişirerek tüketmek ise en doğru yöntem.
Bir sebzenin çimlenmiş tohumu ve tam büyüme yolundaki genç bitkilere filiz adı veriliyor.
Son yıllarda bazı marketlerde veya pazar yerlerinde bu filizlere rastlamak mümkün. Çünkü bu bitkiler, vitamin, mineral ve lif kaynağı.
Bazı insanlar ise filizleri kendi bahçelerinde büyütebiliyor.
Karşılaşabileceğiniz 4 tip filiz var.
Fasulye ve bezelye filizleri: Maş fasulyesi, barbunya, siyah fasulye, mercimek ve bezelye filizleri bunlar arasında.
Sebze filizleri: Bunlar brokoli, yonca ve kırmızı yonca filizlerini içeriyor.
Fındık ve çekirdek filizleri: Kabak çekirdeği, susam, ayçiçeği çekirdeği filizleri bunlara dahil.
Filizlenmiş tahıllar: Bunlar buğday çimi ve kinoa filizlerini içeriyor. Daha popüler filizlerden bazıları yonca, maş fasulyesi, kırmızı yonca ve brokoli.
FİLİZLER HANGİ VİTAMİNLERİ İÇERİYOR?
Filizler, vitamin ve minerallerle dolu. Ayrıca harika bir antioksidan kaynağı. A, C, K ve B vitamini, folik asit, magnezyum ve fosfor yönünden iyi bir depo. Bu bitkiler yağ, sodyum ve kalori gibi şeylerden ise oldukça düşük. Salata, dürüm veya sandviçlere çeşitlilik katan filizler yiyeceğe bir çıtırlık ve hatta farklı bir lezzet de verir.
SALMONELLA RİSKİNE DİKKAT!
Besleyici olmalarına rağmen, filizlerin salmonella gibi gıda kaynaklı hastalıkları taşıma riski taşıdıkları unutulmamalı. Çünkü filiz tohumlarının çoğu, bakteri üremesine elverişli olan ılık, nemli koşullarda yetiştirilir. Filizlenmiş tohumların toplandığı daha büyük çiftliklerde, bu tohumların hayvan atığı içeren suyla temas etme riski var.
Üstelik bu riskler, filizler çiğ yendiğinde da daha da artıyor. Uzmanlara göre filizlerin tadını güvenle çıkarmanın en iyi yolu onları pişirmek. Filizleri pişirdiğinizde bazı vitamin ve mineralleri kaybedebilirsiniz, ancak içerdikleri besin maddelerinin çoğunu almaya devam edersiniz. Haşlama, fırında kızartma ve buharda pişirme, dikkate alınması gereken pişirme seçeneklerinden bazıları.
Bazı filiz sevenler evde kendi bitkilerini yetiştirmeyi tercih ederler. Ancak bu, hazırlardan daha güvenli oldukları anlamına gelmiyor. Çünkü tohumlara bakteri bulaşırsa, nerede yetiştirilirlerse yetiştirilsinler, gıda hastalıklarına neden olabilir.
FİLİZLER NASIL SAKLANMALI?
Uzmanlar taze filizlerin 4 derece veya altında tutulması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca filizleri kullanmadan önce ve sonra ellerinizi yıkamanızı öneriyorlar. Yapışkan, kötü kokulu veya küflenmiş olan filizler ise hemen atılmalı.