Yandex Metrica

Eviniz bir hamburgerciye yakın mı? Kalp ve damar sağlığınıza dikkat edin

Eviniz bir hamburgerciye yakın mı? Kalp ve damar sağlığınıza dikkat edin

Lezzetli ve yemesi hayli pratik olan fast food tarzındaki gıdalar sağlığı tehdit ediyor. Bilim adamları, böyle bir restorana yürüme mesafesinde yaşayanların özellikle dikkatli olması gerektiğini belirtiyor. Çünkü bu durum, kişilerin kalp ve damar sağlığı için riski artırıyor.

Sağlık

23.01.2024, 20:24

İşten geldiniz evde yemek yok ve canınız yemek yapmak istemiyor. Böyle bir durumda hemen dışardan sipariş vermeyi düşünebilirsiniz. Ve eviniz bir pizzacı ya da hamburgerciye yakınsa muhtemelen seçiminiz bunlardan yana olacaktır. Ama bu konuda dikkat edilmesi gereken bir nokta var. 

Yapılan araştırmalar, evi fast food restoranına yakın olan kişilerin kalp sağlığı açısından risk altında olduğunu ortaya koyuyor. 

Azarlanmaktan korktu, köpek ısırdığını söylemedi! Filipinler'de yaşayan kız iki ay sonra... Azarlanmaktan korktu, köpek ısırdığını söylemedi! Filipinler'de yaşayan kız iki ay... Haberi Görüntüle

FAST FOOD RESTORANINA YAKIN OTURMAK KALBİ ETKİLİYOR

Bilim adamları yürüttükleri bir çalışmada, bir "yiyecek batağı" içinde yaşayan insanların artmış kardiyovasküler risk altında olabileceği sonucuna vardı. Yiyecek bataklığı terimi, on yıl önce ABD'de icat edildi. Bu kelime fast food restoranlarının veya marketlerin, genel olarak taze ve işlenmemiş gıda satış noktalarından sayıca fazla olduğu topluluklar için kullanılıyor. 

Çalışma, 50 yaşından sonra felç geliştirme riskinin herhangi bir fast food türüne yakınlıktan etkilenip etkilenmediğini ve ne ölçüde etkilendiğini inceledi. Araştırmacılar, 17.875 gönüllüden alınan verileri analiz etti. Bu kişilerin ortalama yaşı 64'tü. 

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

EVİ YAKIN OLANLARIN YAKLAŞIK % 4'Ü FELÇ GEÇİRDİ

Ekip ikamet yerlerini, hazır gıda ve taze gıda yerlerine yakınlık oranına göre derecelendirdi. Katılımcıların sadece %28'i puanı 5'in altında olan bölgelerde yaşıyordu. Diğer bir deyişle, her üç kişiden birden azı sağlıklı gıda mağazalarının ağırlıklı olduğu bölgelerde yaşıyordu. Geri kalanlar, 6 ve üzeri olarak derecelendirilen alanlarda yaşıyordu. Yani fast food ve abur cubur restoranları bu kişilerin evinin yakınında hayli fazlaydı. 6 yıllık takipte gönüllülerin %3.8'i inme geçirdi. Puanı 6 ve üzerinde olan bölgelerde yaşayanlarda risk %13 daha fazlaydı.

Araştırmacılara göre birçok bölgede fast food restoranı bulmak, meyve tezgahı bulmaktan daha kolay. 

Bu tarz ulaşımı ve tüketimi kolay gıdaların aşırı tüketimi obezite, kardiyovasküler hastalıklar, böbrek problemleri, tip 2 diyabet, karaciğer hastalıkları gibi birçok sağlık problemi yaratıyor. İçerdikleri sodyum ise hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklara neden olabiliyor. Sürekli fast food tüketmek kanser riskini de yükseltiyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading