banner2

Evde duracak olsanız bile bazen izne çıkın! Tatil yapmak, kalp krizine yol açan metabolik sendrom riskini düşürüyor!

İnsan metabolizması beslenme, sigara kullanımı ve egzersiz gibi faktörlerden yüksek düzeyde etkileniyor. Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemeyenlerde görülen metabolik sendrom, tatile çıkmayla da yakından ilgili. Uzmanlar tatile çıkmanın veya izin alıp evde zaman geçirmenin bile metabolik sendrom riskini yüzde 27 düşürdüğünü belirtiyor.

Sağlık 04.11.2022, 13:45
Abone ol
Evde duracak olsanız bile bazen izne çıkın! Tatil yapmak, kalp krizine yol açan metabolik sendrom riskini düşürüyor!

Metabolik sendrom nedir? Metabolik sendromu tetikleyen sebepler nelerdir? Metabolik sendroma karşı ne gibi önlemler alınmalı? İşte cevaplar...

Kalp krizi, felç ve şeker hastalığı riskini artıran bazı risk faktörlerinin bir arada bulunduğu tehlikeli bir tablo olan metabolik sendrom toplumumuzun yüzde 36’sını etkiliyor. Çocukluk çağından itibaren görülmeye başlanan bu durum kadınlarda, erkeklerden üç kat daha fazla. 

TANSİYON, KOLESTEROL VE DİYABET...

Hipertansiyon, kolesterol, kilo fazlalığı ve diyabetin bir arada görüldüğü rahatsızlıkla mücadelede tatil yapmak en büyük etkiye sahip.

TATİLE ÇIKMAK RİSKİ DÜŞÜRÜYOR

Yaş ortalaması 43 olan çoğu kadın 63 kişinin 12 ay boyunca izlendiği bir araştırmaya göre, toplamda 14 gün yıllık ücretli iznin kullanılması, metabolik sendrom riskini yüzde 47’den yüzde 16’ya düşürdü. Dolayısıyla izin kullanmak bir anlamda kalp krizi, inme, felç ya da kanseri de önlüyor denilebilir.

Çalışmada, evden çalışanlarda dahi metabolik sendrom sıklığının yüzde 38 iken, iznini evde geçirenlerde riskin yüzde 11’lere düştüğü belirlenmiş. Dolayısıyla izin yapmanın, evde olsanız bile metabolik sendrom üzerine çok olumlu etkileri var.

TATİLDE SAĞLIKLI HAYAT TARZI BENİMSENİYOR

Bu olumlu etkilerin temelinde, çalışan kesimin tatille beraber daha sağlıklı bir yaşam tarzına geçmeleri yatıyor. İzinde olanların daha sağlıklı bir beslenme programı uyguladıkları, hatta birçoğunun bu dönemde kilo verdiği gözlemlenmiş. 

Araştırmaya göre tüm bu olumlu etkiler için yılda toplam 14 gün izne çıkmak önemli. Tabi kaç kez tatil yaparsanız etki o kadar artıyor. Kişiler ilk tatil yaptıklarında metabolik sendrom üzerine olumlu etkiler yüzde 24 iken buna eklenen her yeni izinde metabolik sendrom gelişme riski yüzde 8 oranında azalıyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!