banner2

Erkenden yaşlanmak istemiyorsanız ondan uzak durun! Stres sağlığınızı bakın nasıl etkiliyor

Hayat şartları, sorumluluklar ve iş kaygısı strese sebep olabiliyor. Hormonları direkt olarak etkileyen stres sürekli olmaya başladığında sağlığı olumsuz etkiliyor. Öyle ki kalp, beyin, kan şekeri hatta mide ve bağırsak bile stres anında sağlıksız bir hal alır. Peki stresle baş etmek mümkün mü?

Sağlık 27.05.2023, 15:17 27.05.2023, 15:55
Abone ol
Erkenden yaşlanmak istemiyorsanız ondan uzak durun! Stres sağlığınızı bakın nasıl etkiliyor

Hayatta fiziksel veya duygusal gerilimle sonuçlanan bir zorluk veya taleple karşılaştığınızda ortaya çıkan stres, kaçma veya savaşma tepkisi olarak da bilinir. 

Tehlikedeyseniz beyin her böbreğin üzerinde adrenal bezlerine hem kimyasal olarak hem de sinirler yoluyla tetikleyiciler gönderir. Adrenal bezler daha sonra kortizol ve adrenalin gibi hormonları salgılar. Bu hormonlar kan basıncı, kalp atış hızı, nefes, kan şekeri, uyanıklık, kas gerginliği ve terlemeye sebep olur. 

Stres uzun sürerse sağlığa zararlı olabilir.

İŞTAH ARTIŞI

Kısa süreli stres yaşarsanız, iştahınız düşük olabilir. Ancak uzun süre stresli olduğunuzda, vücudunuz iştahınızı artıran ve sizi şeker ve yağ oranı yüksek yiyecekler yemeye yönlendiren kortizol üretir. Şeker ve doymuş yağ oranı yüksek yiyecekler yemek kilo alımına neden olabilir. Doymuş yağ ve şeker oranı yüksek hızlı atıştırmalıklar yememeye çalışın. 

KALP HASTALIKLARI

Stres bazen, yüksek tansiyon , iltihaplanma veya diğer damar hastalıklarına neden olur. Bu felç veya kalp krizine yol açabilir. Birçok insan işi nedeniyle stres yaşıyor. Araştırmalar, iş stresi yaşayan kişilerin kardiyovasküler hastalık geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Hatta yapılan bir çalışma, yüksek stresli işlerde çalışan kişilerin, düşük stresli işlerde çalışan kişilere göre yüzde 22 daha fazla inme riskine sahip olduğunu bulmuş durumda.

  • Strese bağlı kalp problemlerinden kaçınmak için daha fazla meyve, sebze, kepekli tahıllar, yağsız et ve az yağlı süt ürünleri ve daha az tuz, doymuş yağ ve ilave şeker yiyin.
  • Her hafta en az 150 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapın.
  • Sigara içiyorsanız sigarayı bırakın.
  • Şekerli içecekleri suyla değiştirin.

UYKUSUZLUK HASTALIĞI

Stres, insanların uykulu hissetmediği biyolojik bir durum olan hiperaktiviteye neden olabilir. Kişinin sürekli olarak uykuya dalma ve uykuda kalma sorunları yaşadığı bir uyku bozukluğu stresten kaynaklanır. Önemli stresli olaylar, stres geçtikten sonra kaybolan uykusuzluğa neden olabilirken, kronik strese uzun süre maruz kalmak uykuyu bozabilir ve uyku bozukluklarına katkıda bulunabilir.

Böyle bir durum yaşamamak için her gün aynı saatte yatın ve kalkın. 

  • Kafeinden kaçının. 
  • Alkollü içeceklerden uzak durun. 
  • Yatak odanızın sıcaklığını düşürün. 
  • Dikkatinizi dağıtan şeylerden kurtulun.

BAŞ AĞRISI

Stres, stres sırasında veya sonrasında gevşeme döneminde sizi gerilim tipi baş ağrısı veya migren ile baş başa bırakabilir. Kişi kafaya baskı yapan bir bant varmış gibi hisseder. Stres ayrıca kaslarınızın gerginleşmesine neden olduğundan, zaten kötü olan baş ağrısını daha da kötüleştirebilir.

SAÇ DÖKÜLMESİ

Saç dökülmesi hayatınızdaki stresli bir dönemden sonra ortaya çıkabilir. İster boşanma, ister sevilen birinin ölümü, stres nedeniyle saçlarınız dökülebilir. Stres azaldığında, saçlarınızın dökülmesi duracaktır. Saçınızın normal hacmine kavuşması altı ila dokuz ay sürebilir.

YÜKSEK KAN ŞEKERİ

Stresin kan şekerini yükselttiği bilinir ve zaten tip 2 diyabetiniz varsa, stres altındayken kan şekerinizin daha yüksek olduğunu görebilirsiniz. 

SİNDİRİM SİSTEMİNDE PROBLEMLER

Stresli olduğunuzda, salınan hormonlar sindirimi engelleyebilir ve bu da hazımsızlık, karın krampları, ishal, kabızlık ve iştah kaybı gibi durumlara yol açar. 

CİLT SORUNLARI

Stres cilt problemlerini veya bozukluklarını daha da kötüleştirebilir. Özellikle stresin sivilce üzerinde etkisi var. Stres tek başına sivilceye neden olamaz, ancak sivilce semptomlarını daha da kötüleştirebilir. Stresiniz arttığında sivilcelerin şiddeti artar. Stres ayrıca sedef hastalığını daha da kötüleştirebilir. 

ERKEN YAŞLANMA

Hem travmatik olaylar hem de kronik stres erken yaşlanmaya katkıda bulunabilir. Bunun nedeni stresin hücrelerdeki telomerleri kısaltması. Telomerlerin kısalması hücrelerinizin daha hızlı yaşlanmasına neden olur.

Peki stres nasıl yönetilebilir?

  • Düzenli egzersiz yapın. Yetişkinler, her hafta 150 dakikalık fiziksel aktiviteyi hedeflemelidir.
  • Meditasyon, yoga veya kas gevşetme egzersizleri gibi rahatlatıcı bir aktivite deneyin. 
  • Her gece yeterince uyuduğunuzdan emin olun. Birçok yetişkinin her gece yedi saatten fazla uykuya ihtiyacı vardır.
  • Kafeinli içecek ve yiyecekleri tüketmekten kaçının. 
     

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!