Erkeklerin yüzde 85'i kullanmıyor! Araştırmalara göre kanser riskleri kadınlardan daha yüksek
Güneş koruyucu kremler kadınlar tarafından daha çok rağbet görüyor. Bunda erkeklerin bu tarz kozmetik ürünlerinin etkisine olan inancının çok az olması etkili. Araştırmalara göre erkeklerin derisi güneş ışınlarından daha az etkileniyor. Bu sadece cildi geç yaşlanan erkeklerde cilt kanseri riski ise daha yüksek.

Sonbahar aylarına girmeye başladığımız şu günlerde güneşin etkisi de yavaş yavaş azalıyor. Ultraviyole ışınlarının zararları ise erkeklerde kadınlara göre daha az. Bu, fizyolojik özelliklerinin yanı sıra yaşam tarzı ve alışkanlıklarından da kaynaklanıyor.
Erkeklerin derisinin daha kalın ve alkali olması, daha zayıf antioksidan kapasiteye sahip olmaları ve daha fazla yağ bezleri ve melanin üretmeleri de bunda oldukça büyük önem taşıyor.
Dermatolog ve zührevi hastalık uzmanı Dr. Christos Stamou fotoyaşlanmanın erkek cildinde neden olduğu değişiklikleri daha iyi anlamak için birçok çalışma yapıldığını belirtiyor.
ERKEK CİLDİ NEDEN GEÇ YAŞLANIYOR?
Erkeklerin cildi onu yağlayan ve koruyan daha fazla sebum üretiyor. Testosteron nedeniyle ciltleri kadınlarınkinden yüzde 20-25 daha kalın olan erkekler kolajen açısından daha zengin bir yapıda. Bu nedenle doğal olarak kadınlara göre yaşlanma belirtilerini daha geç gösteriyorlar.
KANSERE YAKALANMA RİSKLERİ DAHA YÜKSEK
Ancak ciltleri kadınlara göre daha yavaş yaşlansa da erkeklerin kansere yakalanma riski daha yüksek. Bunun temel nedeni ise kültürel faktörlerin güneşten korunma tedbirlerini kullanmalarına engel olması. Yani çoğu erkek güneş koruyucunun kadınlara özel olduğunu düşünüyor ve bilinçli olarak bundan kaçınıyor.
ERKEKLERİN YÜZDE 85'İ GÜNEŞ KORUYUCU KULLANMIYOR
Yeni yapılan bir araştırma da, erkeklerin neredeyse yüzde 85'inin güneş koruyucu kullanmadığını ortaya çıkardı. Diğer araştırmalar da on kişiden sekizinden fazlasının, cildine güneşin verdiği hasarı bir dereceye kadar tersine çeviren ve genç ve sıkı görünmesini sağlayan herhangi bir cilt bakım ürünü sürmediğini gösteriyor.
Ancak erkekler korunmasız olarak ciltlerini güneşe maruz bıraktığında cilt yapısında ve kollajen liflerinde değişiklikler meydana geliyor. Bu 18-28 yaş arası erkekler üzerinde yapılan bir çalışmanın gösterdiği gibi, yaştan bağımsız olarak gerçekleşiyor. Epidermiste değil dermiste meydana gelen cilt hasarı cilt renginde değişiklikler, sarkma ve vasküler damarlar oluşmasına yol açıyor.
Özellikle çocukluk çağında güneş nedeniyle cildinde ciddi hasarlar oluşan kişilerin mutlaka dermatoloğa başvurması gerekiyor.
DERMATOLOGLAR HANGİ TEDAVİLERİ UYGULUYOR?
Cildin kendini onarma yeteneği yaşla birlikte azaldığından dermatologların önereceği bir dizi tedavi var. Lazer, nanopeeling ve bazı ilaçlar en sık başvurulanlar olarak biliniyor.
Dr. Christos Stamou'ya göre melanomdan ölme riski önemli ölçüde daha yüksek olan erkekler, yaşlanmanın etkilerini azaltmak istiyorlarsa, güneş kremi ve kozmetik kullanımına önem vermeli.