banner2

Erkek bebekler daha erken konuşuyor! 2 yaşından sonra ise...

Bebeklerin gelişim özellikleri farklılıklar gösterebiliyor. Kimi bebekler erken yürürken kimi geç konuşabiliyor. Hatta bu konuda erkek bebeklerin daha konuşkan olduğu yönünde topluma yerleşmiş bir inanış bile var. Ancak yapılan araştırmalara göre erkeklerin sadece 2 yaşında kadar konuşma noktasında önde olduğunu gösteriyor.

Sağlık 01.06.2023, 11:01 01.06.2023, 11:20
Abone ol
Erkek bebekler daha erken konuşuyor! 2 yaşından sonra ise...

Yaşamın ilk aylarında kız ve erkek bebekler arasında birçok fark var olduğunu tüm anne babalar bilir. Konuşma yeteneği de bu farklardan biri. Bazı bebekler doğal olarak diğerlerinden daha konuşkan olsa da yapılan yeni bir çalışma, kız ve erkek çocuklar arasında farklılıklar olduğunu ortaya koyuyor.

ERKEK BEBEKLER 2 YAŞINDA LİDERLİĞİ KIZLARA BIRAKIYOR

Memphis Üniversitesi'nden araştırmacılar, kızların konuşmada erkeklere göre daha avantajlı olduğuna dair var olan inanca rağmen, erkek bebeklerin ilk yıl boyunca kızlardan daha fazla konuştuğunu ortaya koydu. Ancak erkek bebeklerin dil gelişimindeki bu erken dönem avantajı uzun sürmüyor. Yaşamın ikinci yılının sonunda kızlar erkekleri geride bırakıyor.

Veriler, erkek bebeklerin kızlara kıyasla ilk yıl boyunca yüzde 10 daha fazla kelime kullandığını gösterdi. İkinci yılda ise kız bebekler erkek bebeklerden yüzde 7 daha fazla konuştu.

BEBEKLERDE DİL GELİŞİMİ NASIL SAĞLANIR? 

Öte yandan dil gelişimini etkileyen bazı faktörler var. Taklit ederek dili öğrenmeye başlayan bebeklerde anne tarafından sunulan sözel uyaranlar, dil gelişimini olumlu yönde destekliyor. Çocukla konuşmak, oyun oynamak, kitap okumak dil gelişimi için çok önemli. Ebeveynlerin çocuklarıyla konuşmaları, çocuğu dinlediğini belli etmeleri gerekiyor. Böylece çocuk öğrenmeye, denemeye teşvik edilmiş oluyor. 

Televizyon ve bilgisayar oyunları ise bu süreci adeta baltalıyor. Çocuğun dil gelişimini olumsuz etkileyen bu cihazlar sosyal iletişim becerilerinin gelişmesini önlüyor. Çocuğun duygu durumunda olumsuz etkilenme oluyor. Dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü, okumaya isteksizlik gibi gecikme ve sorunlar gelişebiliyor. 
 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!