• G.ALTIN

    4.307,18

  • DOLAR

    39,5259

  • EURO

    45,3831

  • BIST 100

    9.339,59

  • BITCOIN

    $104.660

Elton John'un körlük açıklaması paniğe yol açtı! Herkes şimdi bu soruyu soruyor: Hangi enfeksiyonlar görme kaybına yol açar?

Elton John'un körlük açıklaması paniğe yol açtı! Herkes şimdi bu soruyu soruyor: Hangi enfeksiyonlar görme kaybına yol açar?

Ciddi bir göz enfeksiyonu sonrası kör olduğunu açıklayan ünlü müzisyen Elton John'un yaşadığı talihsiz olay akıllarda soru işaretlerine yol açtı. "Zaman zaman herkeste görülebilen bu enfeksiyonların hepsi de körlüğe mi yol açıyor?" sorusu akıllara takıldı. Uzmanlar tedavi edilmediği takdirde bazı enfeksiyonların kalıcı körlük riski taşıdığını vurguluyor. Peki hangi enfeksiyonlar görme kaybına yol açar?

Ünlü müzisyen Elton John'un görme yeteneğini kaybettiğini açıklamasının ardından çoğu insanda korku oluştu. 

John ciddi bir göz enfeksiyonunun ardından başlangıçta sağ gözünün görme yetisini kaybettiğini, ardından ise sol gözünün ise kör olduğunu duyurmuştu. 

Peki hangi enfeksiyonlar görmeyi doğrudan tehdit edebilir? 

KONJONKTİVİT

En sık görülen göz enfeksiyonlarından biri olan konjonktivit, gözü kaplayan ince zar olan konjonktivadaki kan damarlarının bakteriyel veya viral enfeksiyonlar nedeniyle iltihaplanması sonucu ortaya çıkıyor. 

Tedavi edilmezse ciddi bakteriyel enfeksiyonlar ağrılı kornea ülserlerine, bulanık görme ve ışığa duyarlılığa neden olabiliyor. 

Aşırı durumlarda, korneanın potansiyel olarak kör edici bir dejenerasyonu olan korneanın erimesine yol açabiliyor. 

Viral konjonktivit sıklıkla 2-3 günde iyileşiyor ancak üç haftaya kadar da sürebiliyor. 

Bakteriyel konjonktivit ise daha hızlı yayılıyor ve daha şiddetli oluyor.

Konjonktivitin çok önemli belirtileri var. 

Yapışkan iltihap, gözde "kum" hissi, kızarıklık ve şişlik.

Uzmanlar hafif vakalar için sıcak kompres, ciddi bakteriyel enfeksiyonlar için ise antibiyotik tedavisi öneriyor.

ÜVEİT

Retinaya kan sağlayan ara tabakanın iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bu durum ciddi ve sıklıkla "sessiz" ilerleme özelliğine sahip oluyor. 

Haftalar veya aylar boyunca fark edilmeden kalabiliyor ve zamanla göz içi basıncının artması, retina dekolmanı veya retinada sıvı toplanmasını içeren maküla ödemi gibi ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor. 

Üveit kişide görüş alanında koyu lekeler, göz ağrısı, kızarıklık veya ışığa duyarlılığa yol açabiliyor.

Tedavide damla veya haplarla yapılıyor. 

ACANTHAMOEBA KERATİTİ

Acanthamoeba doğada yaygın olarak bulunan, yüzme havuzları, jakuziler, kuyular, musluk ve duş suyu gibi su ortamlarındaki bir protozoon. 

Çoğunlukla kontakt lens kullanıcılarını tehdit eden, korneanın ciddi bir enfeksiyonu olarak biliniyor. 

Kızarıklık, aşırı yırtılma, ışığa duyarlılık ve ağrıya yol açabilen sorun özel göz damlaları ile tedavi ediliyor. 

Tedavi edilmezse de enfeksiyon korneayı istila edebiliyor ve aylar boyunca ciddi yara izlerine ve görme kaybına neden olabiliyor. 

KORNEA ÜLSERLERİ

Genellikle ihmal edilen enfeksiyonlardan kaynaklanan, korneanın dış tabakasındaki açık yaralar olarak bilinen kornea ülserleri enfeksiyon gözün derinliklerine yayılırsa geri dönüşü olmayan hasarlara neden olabiliyor. 

Ağrı, bulanık görme ve ışığa duyarlılık gibi belirtilerle kendini gösteren bu sağlık sorunu antibiyotikler veya antifungal ilaçlarla tedavi ediliyor. 

 

Avatar
Saadet Diş