Duş alırken bunu yapamıyorsanız dikkat! Demans belirtisi olabilir

Hafıza kaybı ile ilişkilendirilen ve bunama olarak tabir edilen demans tedavi edilemyen bir hastalık. Ancak erken aşamalarda ortaya çıkan işaretler hastanın bakımına dair destekleyici bir rol üstleniyor. Mesela yapılan bir araştırma, özellikle koku kaybının hastalığın erken göstergesi olabileceğini öne sürüyor.

Sağlık

21.02.2024, 08:32

Demansın erken evrelerde belirlenmesi tedavi için çok önemli. Yeni yapılan bir araştırma da, uyarı işareti görevi görebilecek beklenmedik bir semptomu ortaya koyuyor.

Aslında tedavi edilemez bir hastalık olan demansta erken teşhis tedavi ve bakımı önemli ölçüde etkileyebilir. En yaygın türü olan Alzheimer hastalığı, zihinsel işlevlerde ilerleyici bir düşüşe yol açar. Hastalar öğrenme ve düşünme becerilerinde, kısa süreli hafızada, mekansal yönelimde, görsel algıda, dikkatte, bilgi işlemede ve yargılamada bozulma yaşarlar.

Kanserin ilk işaretleri: Sabah uyanırken dikkat etmeniz gereken iki belirti! Kanserin ilk işaretleri: Sabah uyanırken dikkat etmeniz gereken iki belirti! Haberi Görüntüle

YAŞ İLERLEDİKÇE RİSK ARTIYOR

İleri evrelerde bireyler en temel görevleri dahi yerine getirmekte zorlanırken sürekli bakıma ihtiyaç duyarlar. Alzheimer'a yakalanma riski yaşla birlikte artar. 85 yaş ve üzeri bireylerin yaklaşık üçte birini etkiler.

Doktor Ahmet Çiçek'ten bomba açıklama: O gıda insanın soyunu yok edecek! Doktor Ahmet Çiçek'ten bomba açıklama: O gıda insanın soyunu yok... Haberi Görüntüle

Anne ve babalar dikkat! Araştırmalar onayladı: Çocuğunuzdan bu yiyecekleri uzak tutun: Anne ve babalar dikkat! Araştırmalar onayladı: Çocuğunuzdan bu yiyecekleri uzak... Haberi Görüntüle

KOKU DUYUSUNU KAYBETMEK 

Chicago Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, koku kaybının hastalığın erken göstergesi olabileceğini öne sürüyor. Bellek, kokuların tanımlanmasında çok önemli bir rol oynadığından, araştırmacılar 515 yetişkinin koku duyusunu değerlendirmeye odaklandı. Amaç, görme ve işitme testlerine benzer bir koku testi geliştirmekti. Böylece bireylerin, duş alırken şampuan ve sabun kokusunu algılama yeteneğinin azalması gibi potansiyel uyarı işaretlerini fark etmeleri sağlanacaktı. 

Koku alma ve sinüs hastalıklarında uzmanlaşan Cerrahi Profesörü Jayant M. Pinto'ya göre çalışma, koku alma duyusundaki hızlı bir düşüşün, beynin belirli bölgelerinde yapısal olarak nelerin meydana geleceğinin gerçekten iyi bir göstergesi olduğuna dair başka bir ipucu sağlıyor.

Pinto yaptıkları çalışmayla ilgili şunları söylüyor: 
"Koku alma duyularında hızlı bir düşüş yaşayan insanların beyinlerinin koku alma ve hafızayla ilişkili alanlarındaki gri maddenin hacminin ve şeklinin, koku alma duyusunda daha az şiddetli düşüş yaşayan insanlara kıyasla daha küçük olduğunu göstermeyi başardık."

Demansın en erken evrelerinde tespit edilmesi, hastalığın etkili bir şekilde yönetilmesi şansını büyük ölçüde artırabilir. Demansın tedavisi hala zor olsa da, koku alma duyusunda azalma gibi uyarı işaretlerinin belirlenmesi, zamanında müdahaleye ve uygun bakıma katkıda bulunabilir.

En güzel çiçeklerden biri meğer mide bulantısını kesiyormuş! Hem de 5 dakikada hazır oluyor En güzel çiçeklerden biri meğer mide bulantısını kesiyormuş! Hem de... Haberi Görüntüle

Beslenme uzmanları ısrarla uyarıyor: Onu yemeden önce iki kez düşünün! Obez yapıyor, kalbi vuruyor Beslenme uzmanları ısrarla uyarıyor: Onu yemeden önce iki kez düşünün!... Haberi Görüntüle

İŞTE DEMANSA YOL AÇAN FAKTÖRLER

Öte yandan demansın gelişimine katkıda bulunan çok önemli faktörler var. 

  • Yükseltilmiş homosistein ve B grubu vitaminlerinin eksikliği
  • Omega-3 yağı eksikliği
  • Metabolik sendrom, insülin direnci, disglisemi ve diyabet
  • Aşırı stres ve stres hormonu kortizol yüksekliği
  • Asetilkolin ve asetiklolin öncülerinin eksikliği
  • Antioksidanlardan yetersiz beslenme
  • Kalıtsal yatkınlık
  • Fiziksel ve zihinsel egzersiz içeren aktif bir yaşam tarzının eksikliği.
İşte kalbe en zararlı besin! Sadece 150 gramı ölüm riskini yüzde 51 artırıyor İşte kalbe en zararlı besin! Sadece 150 gramı ölüm riskini... Haberi Görüntüle

KIRMIZI ET YERİNE BALIK VE TAVUK

Uzmanlara göre meyve, sebze, balık, kuruyemiş, kurubaklagil ve tam tahıllı besinleri; kırmızı et, tam yağlı süt ve süt ürünleri, tatlandırıcı ve işlenmiş şeker içeren besinlere oranla daha fazla tüketmek Demans ve Alzheimer riskini azaltıyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading