Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, kişinin hem genel sağlığı hem de üreme, cinsel ve zihinsel sağlığı üzerinde büyük etkiler yarattığı için önemli bir sorun. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre her gün yaklaşık 1 milyon kişi cinsel yolla bulaşan hastalıkla enfekte oluyor.
500 milyondan fazla insanın genital herpes geliştirdiği tahmin edilirken, HPV enfeksiyonu yılda 311.000'den fazla rahim ağzı kanseri ölümüyle de bağlantılı.
10 yıldan fazladır cep telefonu kullananlar dikkat! Araştırmaya göre beyin... Düzenli egzersiz yapan obez kişilerin yağı daha sağlıklı! Araştırmada ortaya...ANNEDEN ÇOCUĞA GEÇEBİLİYOR
30'dan fazla farklı bakteri, virüs ve parazit cinsel yolla bulaşıyor ve bazıları hamilelik, doğum veya emzirme sırasında anneden çocuğa geçebiliyor. En sık görülen 4 cinsel yolla bulaşan enfeksiyon ise bel soğukluğu, frengi, klamidya ve trikomonas.
ABD'deki Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri'nin 2017 - 2021 dönemindeki verilerine göre cinsel yolla bulaşan hastalıklarda yüzde 7 civarında genel bir artış var. Özellikle 2020-2021 arasındaki iki yılda frengi vakaları yüzde 28,6; bel soğukluğu vakaları ise yüzde 4,6 arttı.
10 yıldan fazladır cep telefonu kullananlar dikkat! Araştırmaya göre beyin...KİMLER RİSK ALTINDA?
Treponema Pallidum adlı mikrobun yol açtığı sistemik bir hastalık olan frengi, cinsel yolla bulaşan bir hastalık.
Korunmasız cinsel temasta bulunan herkeste ve her yaşta görülebilen frenginin en sık görüldüğü kişiler ise:
- Hasta kişiler ile cinsel temasta bulunanlar,
- Birden fazla cinsel partneri olanlar,
- Korunmasız cinsel ilişkide bulunanlar,
- Sifilis lezyonlarına dokunan kişiler,
- Başka cinsel yolla bulaşan hastalığı olan kişiler.
FRENGİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Frengi farklı evrelerde farklı belirtilerle kendisini gösteriyor. Primer frengi evresinde genellikle enfeksiyonun bulaştığı yerde bir yara görülüyor. Şankr olarak adlandırılan bu yaralar genellikle sert, yuvarlak ve ağrısız oluyor. Sekonder frengide deri döküntüsü, lenf bezlerinde şişlik ve ateş yaşanabiliyor. Primer ve sekonder frenginin belirtileri hafif olabildiğinden gözden kaçabiliyor. Latent dönemde belirti veya bulgu görülmüyor. Tersiyer frengide ise daha ciddi sağlık sorunları yaşanıyor. Bu evrede kalp, beyin ve diğer organlar ciddi şekilde hastalıktan etkilenebiliiyor.
Ünlü beslenme uzmanından annelere tavsiye: Çocuğunuza her gün çorba içirin!...MUTLAKA TEDAVİ EDİLMELİ
Kendiliğinden iyileşen bir hastalık olmayan frengi, antibiyotikle tedavi edilebiliyor. Tedavi edilmeyen frengi yaşamı tehdit eden çok ciddi bir hastalığa neden olabiliyor. -
Yorum Yaz