Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), obeziteye yönelik yaptığı araştırmalar kapsamında dünya genelinde obez vakası 1 milyarı geçti. Konuyla ilgili The Lancet dergisinde bir makale yayınlandı ve makalede 200 milyon insanın sağlık verilerinden yola çıkarak değerlendirme yapıldı. Kalp damar rahatsızlıkları, diyabet, böbrek hastalıkları ve bazı kanserlere neden olan obezitenin giderek yaygınlaştığı kaydedildi.
Dünya Sağlık Örgütü Beslenme ve Gıda Güvenliği Bölümü Başkanı Francesco Brance Cenevre'de obeziteyle ilgili düzenledikleri toplantıda; "Geçmişte obeziteyi zenginlerin bir problemi sanıyorduk. Obezite dünyanın bir problemi" dedi. Ayrıca 2030 yılında 1 milyardan fazla kişinin obeziteyle mücaele edeceği ve acil müdahale edilmesi konusunda yetkililerin sorumluluk alması gerektiği vurgulandı.
Ağrı ve anksiyete arasında bağlantı bulundu! Gençler daha çok etkileniyorOBEZİTE İLE NASIL BAŞA ÇIKILIR?
Obezite ile mücadele eden bireyler için en önemlisi hareket etmektir. Hareketsiz yaşamın obeziteyi tetiklediği, sosyal hayatta yaşanan hareketsiz yaşamın azalması ile bilgisayar bağımlılığı sonucunda obezite giderek yaygın bir hal almaya başlıyor. Çocukluk ve genç yaşlarda da görülen obezite problemi için düzenli yürümek ve koşmakta büyük önem arz etmekte.
Ayrıca fast food ürünlerinin de giderek tüketiminin yaygınlaşması hastalık için büyük bir tehdit oluşturmaya başladı. Trans yağlardan oluşan fast food ürünlerinin tüketimi, kızarmış yağlar, patatest kızartması, hamburger, bazı şekerler, hamur işleri gibi besinler vücuda ciddi anlamda zarar vermekte.
Bu 6 yiyeceği bulduğunuz an stoklayın! Son kullanma tarihleri hiç...OBEZİTE TEDAVİSİ VAR MI?
Obezite hastalığından muzdarip olan kişiler için en önde gelen yöntemler arasında obezite cerrahisi yer alıyor. Kısıtlayıcı Ameliyatlar, Emilim Bozucu Ameliyatlar, Mide Bandı ile Tedavi Yöntemi (Lap-Band), Gastrik Bypass, Tüp Mide (Sleeve Gastrektomi) Ameliyatı, Mini Gastrik Bypass, Duodenal Switch Ameliyatı gibi çeşitli yöntemler mevcut.
Obezite rahatsızlığında vücut kitle indeksi 35 ve üzeri olan bireylerde ciddi sağlık sorunları meydana gelmektedir. Ancak bireylerin bazı tedavilere cevap vermediği durumlarda iise obezite cerrahisi uygulanmaktadır. Hatsanın kilo ve sağlık durumuna göre belirlenen obezite ameliyatında, Tüp Mide Cerrahisi (Sleeve Gastrektomi), Mide Küçültme Cerrahisi (Gastrik Bypass), Ajustabl Mide Bandı (Lap Band) gibi cerrahi prosedürler uygulanmaktadır. Genellikle midenin boyutunun küçültülerek, yada bağırsak emlimini azaltarak zayıflama yöntemini sağlayan ameliyatlar genel anestezi ve laparoskopik yöntemlerle veya hastanın durumuna göre açık cerrahi yöntemle de yapılabilir.