2020 yılında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve dünya genelinde milyonlarca insanın ölümüne neden olan Covid-19 salgınından sonra bu kez maymun çiçeği virüsü alarmı verildi. Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği virüsüyle ilgili dünya çapında acil durum ilan etme kararı aldı. Şu ana kadar virüs nedeniyle 600’den fazla insan hayatını kaybetti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisinin haftalık basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.
C vitamini için sadece portakal yiyenler! Meğer çok sevilen o...''YÜKSEK ÖLÜM ORANINA SAHİP''
"Maymun çiçeği virüsü eskisinden daha hızlı yayılıyor ve yüksek ölüm oranına sahip." diyen Harris, bunun özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve çocuklar için daha tehlikeli olduğunu belirtirken ''Maymun çiçeği için şu anda belirli bir tedavinin yok ancak destekleyici tedaviler bu virüse yakalanan hastalar için kullanıldı. Bu virüs, temas yoluyla yayılıyor. Daha fazla yayılmayı önlemek için hasta kişilerin temaslarına dikkat etmesi gerek.'' ifadelerini kullandı.
Parmakla sayı saymanın inanılmaz etkisi ortaya çıktı! Çocukların matematik performansını...MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ AVRUPA'YA SIÇRADI
Maymun çiçeği virüsü, Afrika'dan sonra Avrupa'ya da sıçradı ve ilk vaka İsveç'te görüldü. Harris, dün İsveç'te ilk Maymun çiçeği vakasının bildirilmesinin takip sisteminin işe yaradığını gösterdiğine dikkati çekerek, "İsveç, tanımlanan ilk vaka konusunda şeffaf davrandı, diğer ülkeler de bu yolu izlemeli." dedi.
Migrene sebep olduğunu bilmediğiniz 4 yiyecek! Atakları tetikliyorNASIL BULAŞIYOR?
Virüs, fiziksel temas ve enfekte olmuş hayvanlardan bulaşıyor. Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaşma nedenleri arasında yer alıyor. İlk belirtiler virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor. Virüs genelde yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara neden oluyor. Özel bir tedavi yöntemi olmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük bir kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.
Yorum Yaz