Dört bir yanımız mikroplastik dolu! Oturduğumuz koltuk bile güvenli değilmiş! 10 dakika yetiyor

Dört bir yanımız mikroplastik dolu! Oturduğumuz koltuk bile güvenli değilmiş! 10 dakika yetiyor

Yapılan araştırmalarda insan beynine bile ulaştığı görülen mikroplastiklerle ilgili ilginç bir çalışma kaydedildi. Portsmouth Üniversitesi'nden ekipler koltukta otururken bile dakikada 10 parçacık soluduğumuzu ortaya koydu. 

Mikroplastikler artık dip balıklarından kıyafetlere ve insan vücuduna kadar her yerde bulunuyor. 

Bu nedenle, evdeki en basit günlük aktivitelerin bile 5 mm'den küçük bu parçacıklara maruz kalmayı arttırarak nefes yoluyla akciğerlere ulaşması sürpriz değil.

SPOR MATI BİLE RİSK ALANI

Portsmouth Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmaya göre spor salonu matı üzerinde yapılan tek bir egzersiz, dakikada 110'a kadar plastik lif veya parçanın solunmasına yol açabiliyor. 

Polyester gibi kumaşlardan yapılmış kıyafetlerin katlanması ve aynı zamanda bir kanepede oturulması bile havada mikroskobik parçacıklardan oluşan bir dalga üretiyor.  

Araştırmalara göre mikroplastikler bağırsaktan vücut dokularına geçerek böbreklere, karaciğere ve beyne ulaşıyor.

ÇALIŞMA NASIL YAPILDI?

Çalışmayı yöneten çevre kirliliği profesörü Faye Couceiro, mikroplastiklerin vücuttaki sağlık sonuçlarının hâlâ bilinmediği görüşünde. 

Ekip katılımcılar günlük ev işlerini yaparken bir odadaki havayı filtrelemek için makineler kullandı.

Sentetik kumaşlardan yapılmış kıyafetlerin katlanması sırasında dakikada yedi parça mikroplastik solunduğu ortaya koyuldu. 

Araştırmaya göre koltukta otururken ise dakikada 10 parçacığı soluyoruz. 

En yüksek oran ise egzersiz minderi üzerinde yapılan antrenmanlardan kaynaklanıyor. 

HÜCRELERE BİLE ZARAR VEREBİLİYOR

Dr. Couceiro, mikroplastiklerin bir kısmının akciğerlerden solunum mukusu ve öksürük yoluyla atılacağına dikkat çekiyor. 

Ancak çok sayıda çalışma artık kan damarları, eklemler, organlar ve beyin de dahil olmak üzere vücudun içinde mikroplastikler buldu. 

Şu ana kadar plastiğin sağlık sorunlarına yol açtığına dair doğrudan bir kanıt bulunmuyor ancak hücrelere zarar verdiği ve iltihaplanmayı tetiklediği gösterildi.

 

Avatar
Saadet Diş