banner2

Doğuştan gelen bir hastalık: Mavi Bebek Sendromu! Mavi Bebek Sendromu belirtileri nelerdir? Hastalık nasıl tedavi edilir?

Doğuştan ortaya çıkan bir kalp hastalığı olan Mavi Bebek Sendromu, anne babaların büyük endişe duymasına yol açıyor. Bebeğin kanındaki oksijen yetersizliğinden kaynaklanan bu durum renk değişimini beraberinde getiriyor. Peki Mavi Bebek Sendromunun belirtileri nelerdir? Sendrom tedavi edilebilir mi?

Sağlık 21.09.2023, 13:59
Abone ol

Anne babaların en büyük arzusu bebeğinin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelip büyümesi. Ancak bazen rahatsızlıklar endişe nedeni olabiliyor. Adı pek bilinmeyen Mavi Bebek Sendromu (Fallot Tetralojisi) da bu rahatsızlıklardan biri. 

MAVİ BEBEK SENDROMUNUN NEDENİ NE?

Ciltte ve mukozada görsel olarak mavimsi renklenme olarak bilinen hastalık bebeklerde dudak, el, kulak memesi ve tırnak yataklarında renk değişikliğine yol açıyor. Bebeğin kanındaki oksijen eksikliğinden kaynaklanan durumda düşük oksijen seviyesi bebeğin derisini mavi veya mor renge dönüştürüyor. 

Hastalıkta bebek büyürken akciğer kan akımı azalıyor ve genellikle 6. aydan sonra morarma başlıyor. Başlangıçta ağlarken moraran bebek, bir yaşından sonra hep mor renkte oluyor. 

HANGİ BELİRTİLER ORTAYA ÇIKIYOR?

Sendroma sahip olan çocuklarda nefes darlığı ve terleme görülüyor. El ve ayak parmaklarının çomak parmak olarak isimlendirilen tırnak yatağının saat camı gibi mor ve kabarık olması bebek büyürken ortaya çıkıyor. Özellikle yaşı biraz daha büyük çocuklarda çabuk yorulma, dinlenme isteğinin yaşanması ve çömelme isteği Fallot tetralojisi belirtisi olabiliyor. Ayrıca bilinçlerini kaybetme riskleri de var. 

MAVİ BEBEK SENDROMU TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Mavi bebek sendromundan etkilenen çocuklarda tedavi onların oksijen satürasyonunu arttırmak şeklinde oluyor. Tedavi seçenekleri palyatif ve kesin prosedürler olarak kategorize ediliyor. 

Palyatif cerrahide odak, oksijenlenmeyi iyileştirmek için şantlar veya yollar oluşturmak. Oksijen açısından daha zengin kanı akciğerlere yönlendirmek için bir şant oluşturulan bu yöntemde çocuğun oksijen doygunluğu artırılıyor. Çocuk büyüyüp geliştikçe, altta yatan kalp kusurunu tamamen düzeltmeyi amaçlayan kesin cerrahi işlemlere aday olabiliyor. 

Fallot Tetralojisi tedavisi olan çocuklar daha sonra normale yakın bir hayat yaşayabiliyor. Ağır olmamak kaydıyla spor yapabiliyorlar. 

HASTALIK ÖNLENEBİLİR Mİ?

Mavi bebek sendromu önlenebilen bir hastalık değil. Ancak rahimde ultrason yoluyla teşhis edilebilir.
 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!