Yandex Metrica

Diyaliz nedir? Diyaliz nasıl yapılır? Ameliyata gerek var mı?

Diyaliz nedir? Diyaliz nasıl yapılır? Ameliyata gerek var mı?

Sağlıklı bir insanın böbrekleri yaklaşık 120 ila 150 litre kanı süzebiliyor. Ancak bu organ düzgün çalışmazsa, kanda atık birikebilir ve bu da komaya, hatta ölüme yol açabilir. Diyaliz ise, tehlikeli seviyelere ulaşmaması için kandaki atıkları uzaklaştırmanın yapay bir yolu. Yöntem bazı yan etkilere neden olabiliyor.

Sağlık

14.03.2024, 10:27

Böbrekleri çalışmayan kişiler, kanlarında biriken atıkları, fazla su ve mineralleri vücuttan dışarı atamaz. Diyaliz de, böbreğin yerine bu fonksiyonu yerine getiren yapay bir sistem. 

Sağlıklı bir insanın böbrekleri yaklaşık 120 ila 150 litre kanı süzer. Bunlar düzgün çalışmazsa, kanda atık birikir ve bu da komaya, hatta ölüme yol açabilir. Diyaliz, tehlikeli seviyelere ulaşmaması için kandaki atıkları uzaklaştırmanın yapay bir yolu. Çünkü diyaliz olmadan tuz ve diğer atıklar vücutta birikerek zehirlenmeye ve diğer organların zarar görmesine neden olur. 

İşte geçmeyen ağrıların sebebi! Uzmanlar ağrıyı anında kesen sebzeyi açıkladı İşte geçmeyen ağrıların sebebi! Uzmanlar ağrıyı anında kesen sebzeyi açıkladı Haberi Görüntüle

DİYALİZ NE ZAMAN KAÇINILMAZ OLUR? 

Böbrek fonksiyonlarının %85-90'ını kaybetmiş bir kişi potansiyel olarak diyalize aday olabilir. 

Diyaliz işlemi sırasında kan vücuttan çıkar. Yapay böbrek gibi çalışan özel filtrelere sahip bir makineden geçirilerek süzülür ve kandaki atıklar uzaklaştırılır. Süzülen kan daha sonra bir makine yardımıyla vücuda geri verilir.

Bu işlemler bir katater vasıtasıyla yapılır. Kateterleri yerleştirmek, kan damarlarını genişletmek ve genellikle kolda bir giriş noktası oluşturmak için hasta ameliyata alınır. Diyaliz tedavisine başlamadan önce hastanın iyileşmesi için birkaç hafta beklenir. 

Erken ölüm riskini azaltan adım sayısı açıklandı! Kalp hastalıkları ve felç ihtimali düşüyor Erken ölüm riskini azaltan adım sayısı açıklandı! Kalp hastalıkları ve... Haberi Görüntüle

HAFTADA 3 KEZ YAPILIYOR

Diyaliz tedavileri 3-5 saat sürer ve genellikle haftada 3 kez yapılır. Hemodiyaliz, ancak doktor tavsiyesi üzerine hastanede veya özel bir diyaliz merkezinde yapılır.

Solak kadınlar mutlaka okusun! Beyinlerinde o bölüm eksik olmasına rağmen... Solak kadınlar mutlaka okusun! Beyinlerinde o bölüm eksik olmasına rağmen... Haberi Görüntüle

YAN ETKİLERİ VAR MI? 

Diyaliz birçok kişi için hayat kurtarıcı olsa da bazı kişilerde belirli sağlık sorunlarına neden olabilir. Düşük kan basıncı, kas krampları, kaşıntı, uyku sorunları, anemi, kemik hastalıkları, yüksek tansiyon, kanda yüksek veya düşük potasyum seviyeleri, depresyon, düzensiz kalp atışı veya ani kardiyak ölüm gibi...

Diyaliz tedavileri arasında, doğru beslenmek ve reçeteli ilaçları almak, diyalizden mümkün olan en iyi sonuçları almanıza yardımcı olabilir. Diyaliz hastaları sıvı, protein, sodyum, potasyum ve fosfor alımlarını dikkatle izlemeli çünkü bunlardan çok miktarda almak sorunlara neden olabilir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading