Yandex Metrica
SON DAKİKA
Depresyonun ilacı doğada! Orman yürüyüşü depresif ruh halini ortadan kaldırıyor

Depresyonun ilacı doğada! Orman yürüyüşü depresif ruh halini ortadan kaldırıyor

Beton binalar, yapay ağaç ve çiçeklerle dolup taşmış sokaklar insanları git gide doğadan uzaklaştırıyor. Bu durumda da çağımızın hastalığı depresyon yaygınlaşıyor. Norveçli araştırmacılara göre, ormanda yürüyüş yapmak kaygı ve depresyon belirtilerini hafifletmeye yardımcı oluyor.

Sağlık

30.01.2024, 17:05

Gelişen teknoloji ve şehirleşme insanı doğaya yabancılaştırıyor. Doğal yaşamdan uzaklaşmak depresyon ve kaygıyı beraberinde getiriyor. 

Bilim insanlarına göre sadakatsizlik genetik! Bu geni taşıyanlar daha kolay... Haberi Görüntüle

ORMANDA YÜRÜYÜŞ VÜCUDU NASIL ETKİLİYOR? 

Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, ormanda yürüyüş yapmanın ruh sağlığını iyileştirdiğini söylüyor. Ormanda bir yürüyüşten sonra omuzlarınız gevşer, kalp daha yavaş atar, düşünceler biraz daha sakinleşir, rahatlamak daha kolay hale gelir. 

Yapılan araştırma kapsamında dünyanın dört bir yanındaki araştırmacıların son on yılda bu konuda yaptıkları tüm çalışmalar toplandı. Ardından, ormanda yürüyüş yapan bir grup ve yürüyüş yapmayan bir kontrol grubunu içeren tüm çalışmalar sıralandı. Her iki gruptakiler kaygı ve depresyonla mücadele ediyordu.

En sevilen yaz meyvesi migrene neden olabilir mi? Araştırmalar ne... Haberi Görüntüle

BEYNİN KORKU MERKEZİNDE AKTİVİTE AZALIYOR

Laboratuar çalışmaları, doğa görüntülerine ve videolarına kısa süreli maruz kalmanın bile beyin aktivitesinde gevşeme ve 
zindelikle ilgili bir değişikliğe yol açtığını gösteriyor. Açık havada yapılan araştırmalar, bir orman ortamına kısa süre maruz kalmanın bile beynin korku merkezinde daha az aktiviteye yol açtığını ortaya koyuyor. 

Ekip, insanın da doğanın bir parçası olduğu temel gerçeğine işaret ediyor. Kuş cıvıltıları, akan su sesi, bitki kokusu ile çevrili yeşil alanlarda, daha büyük bir şeyin parçası olduğumuzu anlıyoruz. Bu, bize iyi gelebilir ve bir süreliğine kendimizi unutmamıza yardımcı olabilir.

Peki haftada bir yürüyüş yeterli mi, ne kadar yürümemiz gerekiyor? Orman tedavisinin somut olarak nasıl yapılması gerektiğine dair, bilimsel temelli bir yöntem henüz mevcut değil. 

2020'de dünya çapında yaklaşık 264 milyon insan depresyondan muzdaripti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading