Demir fazlalığı nedir? Demir fazlalığının belirtileri nelerdir? Demirin çok olması tehlikeli mi?
Özellikle kadınların ortak sorunu demir eksikliği oluyor. Her ay yaşanan kan kaybından dolayı ortaya çıkan bu durumun tam tersi de mümkün. Demir zehirlenmesi adı verilen demir fazlalığı da en az eksikliği kadar tehlikeli. Öyle ki bu durum tedavi edilmezse artrit, kanser, karaciğer sorunları, diyabet ve kalp yetmezliği gibi riskler artıyor.

Genellikle eksikliğinden dert yandığımız demir bazen vücutta fazla oranlarda çıkabiliyor.
İnsan sağlığı için çok önemli bir mineral olan demir kan hücrelerinin oluşumunda etkin bir rol oynar. Ancak bazen bu demir miktarı normalin üstünde veya altında olabilir. Bu da bazı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına yol açar.
DEMİR FAZLALIĞI NEDEN OLUR?
Normal koşullarda insan bedenin günlük demir ihtiyacı erkekler için 10 mg; kadınlar için 20 mg ve çocuklarda 2mg’dir. Anormal değerlerin yer aldığı ve demir zehirlenmesi adı verilen durum, ani veya kademeli olabilir. Birçok ciddi sağlık sorunu, aşırı doz, uzun süre yüksek doz takviyeleri veya kronik demir aşırı yükleme bozuklukları nedeniyle olabilir.
Demir zehirlenmesi vücuttaki serbest demir seviyelerini önemli ölçüde artırabilir. Serbest demir, bir antioksidanın tersi olan bir pro-oksidandır ve hücrelere zarar verir. Bu demir zehirlenmesi gibi çeşitli koşullara sebebiyet verebilir.
DEMİR ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Peki demir zehirlenmesi belirtileri nelerdir? Eklemlerde ağrı, karın bölgesinde sancı ve ağrı, şeker hastalığı, kalpte ritim bozukluğu, kalp krizi, kalp yetmezliği hastalığı, siroz ve karaciğer kanseri, iktidarsızlık, kısırlık, cilt renginde değişim, kadınlarda adet düzensizliği, cinsel isteksizlik, osteoartrit ve osteoporoz, saç, kaş ve kirpik kaybı, karaciğer ve dalakta şişkinlik, hipotiroidizm, yüksek kan şekeri ve depresyon gibi belirtiler demir zehirlenmesini gösterebilir.
Demirin aşırı yüklenmesi genetik olarak sindirim sisteminden fazla miktarda demir almaya yatkın olanlar için bir problemdir. Aşırı demir yüklenme bozukluğu kalıtsal hemokromatozdur. Tedavi edilmemiş hemokromatoz da artrit, kanser, karaciğer sorunları, diyabet ve kalp yetmezliği riskini artırır.
AŞIRI DEMİR NASIL ATILIR?
Aşırı demirden kurtulmanın en iyi yolu kan vermektir. Bunun dışında demir zehirlenmesi yaşayanların kırmızı eti fazla tüketmemesi, C vitamini alması ve demir tencere kullanmaktan kaçınması etkili olabilir.