Demir eksikliği sorununu kişnişle yok edebilirsiniz! Maydanozu andıran kişniş hamileler tarafından kullanılmamalı!
Aşotu olarak da bilinen kişniş, maydanozu andıran bir bitki. Dezenfekte edici ve zehir giderici özellikleri olan kişniş, adeta bir demir deposu. Ancak çok tüketilmesi halinde alerjiye yol açabilen bitkiyi hamilelerin kullanmaması gerekiyor.

Kişniş nedir? Kişnişin faydaları nelerdir? Kişnişin zararı var mı? İşte cevaplar...
Akdeniz tipi beslenmenin olmazsa olmaz bitkilerinden olan kişniş, Burdur, Isparta ve Konya’da oldukça yaygın olarak bulunuyor.
Maydanozu andıran bitki, hem gıda olarak tüketilebiliyor hem de hoş kokusundan dolayı parfüm yapımında kullanılıyor. Bitkinin tohumu kurutularak toz haline getirilip baharat da yapılabiliyor.
ROMATİZMA TEDAVİSİNDE KULLANILABİLİR
Kişnişin hem bitkisi hem de tohumu sayısız faydalar barındırıyor. İçerisinde sineol ve linoleik asit gibi yağlar bulunan bu ot, romatizma ve artrit tedavisinde destekleyici olarak kullanılabiliyor. Bu yağlar sayesinde şişlikler iyileşiyor.
Zehir giderici, antiseptik, mantar karşıtı ve antioksidan özellikleri sayesinde ise kişniş egzama, kuruluk ve mantar iltihabı gibi cilt sorunlarında da kullanılıyor. Kişnişte bulunan bazı bitki özü bileşenleri sindirime, böbreklerin düzgün çalışmasına yardımcı olurken aynı zamanda ishalin azalmasında da etkili.
TAM BİR DEMİR DEPOSU
Yüksek demir oranı olan kişniş, özellikle anemi görülen kişiler için çok faydalı. Ayrıca birçok araştırma kişnişin, mevsim alerjilerinin ve bahar nezlesinin rahatsız edici etkilerini azaltmaya yarayan yoğun antihistamik özellikleri bulunduğunu gösteriyor.
Şifa kaynağı bu bitkinin yağı da bitkilerle, böceklerle, gıdalarla ya da diğer maddelerle temastan kaynaklanan alerjik tepkileri de azaltabiliyor.
GÖRME BOZUKLUKLARINI GİDERİYOR
Kişnişte bol miktarda Antioksidan, A vitamini, C vitamini ve fosfor gibi mineraller bulunuyor. Bütün bu bileşenler görme bozukluklarına yarar sağladığı gibi gözlerdeki kasılmaları da azaltıyor.
Doğal bir afrodizyak olan kişniş, libido yükseltici olarak da biliniyor.
AŞIRI TÜKETİMİ ALERJİYE SEBEP OLABİLİR
Sayısız faydası olan kişnişi dozunda tüketmek gerekiyor. Aşırı tüketilmesi durumunda cilt alerjisine yol açabiliyor. Çok nadir görülmekle birlikte ciltte yarattığı hassasiyetten dolayı güneş yanığı riskini de artırıyor.