banner2

Demir eksikliği, pıhtı riskini artırıyor! Vücuda yeterli demiri almak için hangi gıdaları tüketmek gerekiyor?

Kan pıhtıları, acil tıbbi müdahale gerektiren ölümcül bir sağlık sorunu. Bu ihtimali azaltmanın en iyi yolu, vücuda yeterli vitamin ve mineral kazandırmak. Araştırmalara göre, kişinin sahip olduğu demir seviyesi, kan pıhtılaşması riskinde önemli bir rol oynuyor.

Sağlık 23.10.2022, 13:47
Abone ol
Demir eksikliği, pıhtı riskini artırıyor! Vücuda yeterli demiri almak için hangi gıdaları tüketmek gerekiyor?

2011'de yapılan bir araştırma, düşük demir seviyelerinin kan pıhtılaşma riskini artırabileceğini öne sürdü. Araştırma, kalıtsal bir kan damarı hastalığı olan kişiler üzerinde yapıldı ve sonuçlar, demir eksikliği tedavisinin ölümcül kan pıhtılarının gelişmesini önlemede önemli olabileceğini gösterdi.

DEMİR EKSİKLİĞİ PIHTI RİSKİNİ ARTIRIYOR

Hastalığın ana semptomları, bağırsaktan ve burundan aşırı kanama. Ve önceki araştırmalar, bu hastaların kan pıhtılaşması riskinin arttığını göstermişti.

Çalışma bu tarz kalıtsal bir kan damarı hastalığı olan kişilerde kandaki düşük demir seviyelerinin kan pıhtıları için potansiyel olarak tedavi edilebilir bir risk faktörü olduğunu gösteriyor. Kan pıhtıları olan hastaların çoğunda bilinen risk faktörlerinin hiçbiri yoktu. Tabi bu sonuçların genel popülasyona yansıyıp yansımayacağını belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. 

HANGİ BESİNLERDE DEMİR VAR?

Demir, vücutta oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerini yapmak için vücut tarafından kullanılır. Karaciğer, kırmızı et, fasulye, kuruyemiş, kuru meyve ve güçlendirilmiş kahvaltılık tahıllar, vücuttaki demir seviyelerini artırmak için tüketilebilir. Aşırı miktarda çay, kahve ve süt ürünleri içmek ise vücudun yiyeceklerden demiri emmesini zorlaştırabilir.

DEMİR EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ...

Demir eksikliğinin başlıca belirtileri ise yorgunluk, enerji eksikliği, nefes darlığı, kalp çarpıntısı, soluk cilt. Daha az görülen semptomlar arasında ise baş ağrısı, çınlama duyma, garip yiyeceklerin tadına bakma, kaşıntılı hissetme, ağrılı bir dil ve saç dökülmesi sayılabilir.

Vücutta eksik olan demirin tamamlanması için demir içeren ilaçlar kullanılır. Genellikle ağız yolu ile vücuda alınan hap, şurup, granül şeklindeki ilaç formları doktor tarafından reçetelenir. Ağızdan ilaç alımına bağlı sindirim sistemi sorunları yaşayan, şiddetli demir eksikliği saptanan veya sindirim sisteminden demir emilimi düşük olan hastalarda hekimin de gerekli görmesi durumunda damar yolu ile demir tedavi yapılabilir. Hastanın birkaç ay aralıklar ile muayeneleri ve tetkikleri tekrar edilirerek tedavinin süresi ve dozu belirlenir.

TEDAVİ EDİLMEZSE KALP KRİZİ RİSKİ ARTAR

Demir eksikliği tedavi edilmezse fiziksel ve zihinsel performansın azalması, kalp spazmı veya kalp krizi riskinin artması, kronik akciğer sorunu olan hastalarda nefes darlığında artış, yutma güçlüğü, tırnaklarda şekil bozuklukları, çabuk üşüme, psikiyatrik sorunlarda artış gibi durumlar gelişebilir. 
 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!