Bunama olarak da bildiğimiz demans kanserden sonra ölümcül hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Zihinsel yeteneklerin kaybolması ve hafızanın zayıflaması ile kendisini gösteren bu durum yaşam tarzı ile de doğrudan ilişkili.
O baharatı yiyen erkekler 10 kaplan gücünde oluyor! Adeta mutlu...HANGİ RİSK FAKTÖRLERİ DEMANSA SEBEP OLUYOR?
Uzmanlar risk faktörlerini ortadan kaldırma durumunda demansın önlenebileceğini belirtiyor. Düşük eğitim seviyesini yükseltme, kolesterol kontrolü, alkolü ve sigarayı bırakma, hipertansiyon ve diyabete karşı gerekli önlemleri alma gibi adımlar demans gelişimine karşı birer silah olarak görülüyor.
Kopenhag Üniversitesi'nden bilim adamları da değiştirilebilir risk faktörlerinin olası nedensel özelliklerini tam olarak ortaya çıkarmak amacıyla araştırmalar yaptı. Amaçları ise demansı daha iyi önleme ve tedavi için yeni ilaçların daha iyi tasarımıydı.
Çalışmaya, klinik olarak teşhis edilmiş Alzheimer hastalığı olan 39.106 hasta ve kontrol grubu olarak Alzheimer hastalığı olmayan 401.577 kişi dahil edildi. Alzheimer hastalığı olan katılımcıların yüzde 54-75'i; kontrol grubunun ise yüzde 48-60'ı kadındı.
Genetik mi yoksa yaşam tarzı mı? Hangisi kanserde daha fazla... Bir saatte 4 litre süt içmek! Kuru tarçın yutmak! Meydan...BAZI SAĞLIK SORUNLARI DEMANSA YOL AÇIYOR
Genetik olarak belirlenmiş HDL kolesterol konsantrasyonuna sahip olanlarda Alzheimer hastalığı riskinin yüzde 10 arttığı görüldü. Genetik olarak belirlenen yüksek sistolik kan basıncı da artan Alzheimer hastalığı riski ile ilişkilendirildi. Eğitime yatkın olmamak, sigara içmek ve daha yüksek vücut kitle indeksi ise demans gelişme riskini yüzde 10 oranında artırdı.
Sigara ve vücut kitle indeksi için değerlendirmeler sonuçsuz kaldı. LDL kolesterol, apolipoprotein B, trigliseritler, alkol tüketimi ve diyabetin ise Alzheimer ile ilişkili olmadığı görüldü