Yandex Metrica
SON DAKİKA

Sitede Ara

Dans etmek için çok fazla sebep var! Dans, ruh sağlığınıza nasıl yardımcı olur?

Dans etmek için çok fazla sebep var! Dans, ruh sağlığınıza nasıl yardımcı olur?

Halk arasında bazı insanlar için "kapı gıcırtısında bile oynar" ifadesinin kullanıldığını duymuşsunuzdur. İşittiği en ufak hareketli müzikte bile dans eden kişiler aslında sağlıkları için çok önemli bir şey yapıyor. Bir nevi egzersiz yerine geçen dans, aynı zamanda kişinin mutluluk hormonlarını artırıyor ve depresyon riskini en aza indiriyor.

Sağlık

23.01.2024, 19:57

Dans etmek sağlığı nasıl etkiler? Dans etmek fiziki ve ruhsal sağlığa faydalı mıdır? İşte cevaplar...

Özellikle kadınlar için bir nevi terapidir dans etmek. Hem eğlenceli hem de zahmetsiz olan dans için bir sebep olması da gerekmez. İster çay sohbetlerinin arasında ister evde iş yaparken. Hareketli bir müzik olması yeter de artar bile. 

Kanserli hücreler yapay zekanın gözünden kaçmadı! Mia sayesinde 11 kadının... Haberi Görüntüle

DANSI EGZERSİZ OLARAK GÖRÜN

Uykudayken terliyor musunuz?Uzmanlara göre bunun yedi ayrı nedeni olabilir Haberi Görüntüle

Aslında dansı eğlenceli bir egzersiz olarak tanımlayabiliriz. Çünkü bir şarkıya uyumlu olarak durmadan hareket etmek fiziksel sağlığa mükemmel derecede katkı sunuyor. İster solo dansı ister koreografili bir programa dahil olmayı tercih edin, dans etmek fiziksel sağlığınıza bariz artılar sağlıyor. Çünkü bu şekilde sadece vücudunuzu ritmik bir şekilde hareket ettirmiyorsunuz, tam anlamıyla egzersiz yapıyorsunuz.

Bu eğlenceli fiziksel aktivite aynı zamanda beyninizin işleyişi için de bir nimet. Dans sayesinde işe, aileye ve günlük stres faktörlerine ara veriyorsunuz, kendi kendine olumsuz konuşmayı sonlandırıyorsunuz ve bu esnada bir şeyler yiyip içmiyorsunuz. 

Yalnızlık onlar için sigara içmek kadar tehlikeli! Depresyon ve fiziksel... Haberi Görüntüle

DANS RUH HALİNİ İYİLEŞTİRİR

Ankete dayalı yapılan bir araştırmaya göre dans, zihinsel sağlığa da olumlu katkı sağlıyor. Katılımcı 1000 dansçının %98'inin ruh halini iyileştiren dans, birçok katılımcıda ise güven ve şefkat oluşturuyor.

Yakın tarihli bir başka çalışmada İse 2 araştırmacı yürümenin, esnemenin ve dans etmenin yaşlanan beynin kabloları ve gri maddesi üzerindeki etkilerini karşılaştırdı. Dans, en kayda değer olumlu etkiye sahipti. Araştırmacılar, 60'lı ve 70'li yaşlarında, sağlıklı beyinleri olan ve bilişsel bozulma belirtileri göstermeyen gönüllüleri işe aldıktan sonra, onları rastgele üç gruba yerleştirdi. Bir grup yürüdü, diğeri gerindi ve denge çalışması yaptı ve son grup ülke dansını öğrendi. Dansın koreografisi zamanla giderek daha zorlayıcı hale geldi.

O vitamin yaşlı adamı öldürdü! Her şey 10 gün içinde... Haberi Görüntüle

BEYİN SAĞLIĞINA OLUMLU KATKISI VAR

Haftada üç gün, günde bir saat kendilerine verilen aktiviteyi yaptılar. Altı aylık bir sürenin ardından, gönüllülerin beyinleri yeniden tarandı ve rejimlerine başladıkları zamanla karşılaştırıldı. Kır dansını öğrenen katılımcılar, beynin hafızayı işleyen kısmında artık daha yoğun beyaz maddeye sahipti. Beyaz madde genellikle kişi yaşlandıkça bozulur ve bu da bilişsel gerilemeye katkıda bulunabilir. Bu nedenle dans, beyni yaşlanmanın neden olduğu nörodejenerasyondan korudu.

Brezilya merkezli yakın tarihli bir başka çalışmada da, başkalarıyla senkronize dans, insanların birbirlerine daha yakın hissetmelerini sağladı ve arkadaşlığı teşvik etti.

Yani özetleyecek olursak dans etmek zihni keskin tutuyor, benlik saygısını geliştiriyor, sosyal becerileri artırıyor, endorfini yükseltiyor, ruh halini iyileştiriyor, yalnızlığı azaltıyor, depresyonu hafifletiyor, kaygıyı azaltıyor. Ağrı eşiğini yükseltip ağrı algısını azaltıyor. Fiziksel olarak ise kkas gücünü artırıyor, osteoporoz riskini azaltıyor, kilo yönetimine yardımcı oluyor ve kişiye çeviklik katıyor.


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading