Yandex Metrica

D vitamini o kanserden koruyor! Peki aşırı kullanmak zararlı mı?

D vitamini o kanserden koruyor! Peki aşırı kullanmak zararlı mı?

Yaz aylarında direkt güneş altında durmak cilt kanseri riskini artırıyor. Ancak böyle bir ortamda bulunma süresini azaltarak veya koruyucu kremler kullanarak ihtimali azaltmak mümkün. Yapılan araştırmalar D vitamini takviyelerinin de bu tip bir kanserden korunmada etkili olduğunu gösteriyor.

Sağlık

23.01.2024, 20:22

Cilt kanseri riski, güneş altında geçirilen vakit arttıkça yükseliyor. Doğrudan güneşte geçirilen süre sınırlanarak ve güneş kremi kullanılarak cilt kanseri riski azaltılabilse de yapılan bir çalışma bu hastalığı önleyebileceğinizi ortaya koyuyor. 

21 ile 79 yaşları arasındaki 498 yetişkinin dahil edildiği araştırmada 245'i kadın, 253'ü erkek ve 96 katılımcının bağışıklığı baskılanmıştı. Araştırmaya göre, tüm katılımcılar cilt kanseri geliştirme riski taşıyordu. Bu kişiler kullandıkları D vitamini sıklığına göre üç gruba ayrıldı. 99 kişi takviyeleri hiç almadığını söylerken, 126 kişi ara sıra aldığını, 177 kişi ise düzenli kullandığını söyledi.

Ezber bozan araştırma! Kadınlar otistik olduklarını 40 yaşına kadar bilmiyor Ezber bozan araştırma! Kadınlar otistik olduklarını 40 yaşına kadar bilmiyor Haberi Görüntüle

D VİTAMİNİ MELANOM RİSKİNİ DÜŞÜRÜYOR

Araştırmacıların bulguları, ara sıra D vitamini takviyesi kullananlara malign melanom teşhisi konma riskinin %46 daha az olduğunu gösterdi. Normal kullanıcılar için bu sayı %55'e kadar çıktı. 

Uzmanlar olumlu etkileri fazla olsa da aşırı D vitamini takviyesinin bazı yan etkileri de olabileceğini belirtiyor. 

O öğünü atlamak felç riskini artırıyor! Peki oruç tutmak aynı etkiye sahip mi? Araştırma sonucu şaşırtıyor O öğünü atlamak felç riskini artırıyor! Peki oruç tutmak aynı... Haberi Görüntüle

D VİTAMİNİ YÜKSEKSE NEYE YOL AÇIYOR?

Bununla birlikte D vitamini düzeyiniz yüksekse, emilen kalsiyum miktarı da artabilir. Kan kalsiyum düzeyinin yükselmesi, tehlikeli yan etkilere neden olabilir. Bu yan etkileri arasında mide ağrısı, mide bulantısı, kusma, yorgunluk, baş dönmesi, kafa karışıklığı, aşırı susuzluk ve sık idrara çıkma sayılabilir.

Normal kan kalsiyum aralığı 8,5–10.2 mg/dl olmalı. Yapılan bir araştırmaya katılan iki erkek, uygun olmayan şekilde etiketlenmiş D vitamini takviyeleri aldı ve kan kalsiyum düzeyleri 13,2-15 mg/dl oldu. Dahası, takviyeleri almayı bıraktıktan sonra ise seviyelerinin normale dönmesi bir yılı buldu. 

Uzmanlara göre D vitamini kontrolsüz olarak kullanılmamalı. Çünkü vücutta depo edilen bu vitaminin fazlası oldukça tehlikeli olabilir. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading