Yandex Metrica

D vitamini eksikliğini önemsemek gerekiyor! Hangi gıdalarda D vitamini var?

D vitamini eksikliğini önemsemek gerekiyor! Hangi gıdalarda D vitamini var?

Kış aylarında güneş ışığından daha az yararlanmak D vitamini ihtiyacını artırır. Eksikliği durumunda hipertansiyon, kalp yetmezliği ve koroner arter hastalığı gibi riskleri ortaya çıkaran D vitamini bazı gıda maddeleriyle takviye edilebilir. Peki özellikle havaların soğuduğu bu günlerde D vitamini ihtiyacını karşılamak için neler tüketmek gerekiyor?

Sağlık

23.01.2024, 20:14

Güneş ışığı vitamini olarak bilinen D vitaminini cildimiz güneş ışığına maruz kaldığında üretiyor. Güçlü kemikleri için önem taşıyan bu vitamin, kalsiyumu uygun şekilde emmek ve osteoporozu önlemek için önem arz ediyor. 

'Denizden babam çıksa yerim' diyenler bu haber sizin için! Hangisi daha faydalı: Balık mı yoksa midye mi? Deniz ürünleri zararlı olabilir mi? 'Denizden babam çıksa yerim' diyenler bu haber sizin için! Hangisi... Haberi Görüntüle

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ NEYE YOL AÇAR?

D vitamininin eksikliğini hipertansiyon, kalp yetmezliği ve koroner arter hastalığı dahil olmak üzere daha yüksek kardiyovasküler hastalık riski ile ilişkilendirmiş durumda. 
Diyabet, bazı kanserler, bunama ve erken ölüm de D vitamini eksikliğine bağlı olabiliyor. 

D₃ vitamini reçetesiz satın alınabilir. Reçete gerektiren D₂ Vitamini ise, genellikle D₃ emiliminde sorun yaşayan kişilere veriliyor.

Hastane randevusunda yeni dönem! Bakan Koca detayları açıkladı Hastane randevusunda yeni dönem! Bakan Koca detayları açıkladı Haberi Görüntüle

HANGİ YİYECEKLER TÜKETİLMELİ?

İlaç takviyelerinin yanında, yiyecekler de D vitamini kaynağı. D vitamini takviyeli süt, yoğurt ve diğer süt ürünleri, portakal suyu, yumurta sarısı, brokoli, mantar, lahana ve ıspanak gibi yapraklı yeşilliklerdir onlardan bazıları.  Sardalya ve somon da, iyi miktarda D vitamini içeriyor. 

Yapılan araştırmalar, vücudunuzda yeterli magnezyum düzeyi yoksa D vitamininin etkili bir şekilde metabolize edilemeyeceğini gösteriyor. Araştırmacılar, magnezyumun karaciğer ve böbreklerde D vitaminini aktive eden tüm enzimleri etkilediğini söylüyor. Yapraklı yeşillikler, fındık, muz, yoğurt ve balık, D vitamininden en iyi şekilde yararlanmak için iyi magnezyum kaynakları. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading