Yandex Metrica

Çocuklardaki en yaygın 3. ölüm nedeni! Bebek ve çocukları boğulmaktan nasıl koruruz? Boğulma sırasında ne yapmak gerekiyor?

Çocuklardaki en yaygın 3. ölüm nedeni! Bebek ve çocukları boğulmaktan nasıl koruruz? Boğulma sırasında ne yapmak gerekiyor?

Küçük yiyecekler ve oyuncaklar bebek ve küçük çocuklar için büyük bir tehdit. Boğulmalara yol açabilen bu unsurlar, onların ölümüne bile yol açabiliyor. Peki çocukları boğulma riskine karşı nasıl koruruz? Boğulma sırasında anne babalar ne yapmalı?

Sağlık

23.01.2024, 20:54

Sağlık kuruluşlarının verilerine göre boğulma, çocuklarda yaralanmalara bağlı ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer alıyor. Bu vakaların çoğu ise yiyeceklerden kaynaklanıyor. Verilere göre ev ortamlarında bir yaşın altındaki bebek ölümlerinin yaklaşık yarısının boğulma sonucu olduğunu da ortaya koyuyor.

Bulaşık makinesinde bunu kullanıyorsanız plastik yiyorsunuz! ABD'de toplatılıyor Bulaşık makinesinde bunu kullanıyorsanız plastik yiyorsunuz! ABD'de toplatılıyor Haberi Görüntüle

HANGİ YİYECEK VE MADDELER RİSK TAŞIYOR? 

Pediatrik tıp uzmanı Dr. Moshe Yosef'e göre boğulma vakalarının çoğuna taze sebze ve meyveler, kuruyemişler, sert şekerler ve sakız gibi yiyecekler neden oluyor. Lastik balonlar, küçük oyuncaklar gibi diğer yabancı cisimler de oldukça tehlikeli. 

Uzmanlar hayata on yıl eklemenin kesin yolunu açıkladı! Hangi yiyecekler ömrü adeta törpülüyor? Uzmanlar hayata on yıl eklemenin kesin yolunu açıkladı! Hangi yiyecekler... Haberi Görüntüle

Beypazarı Soda'dan açıklama: İthamlar kötü niyetli! Uzmanlar bor hakkında ne söylüyor? Bor insan sağlığına zararlı mı? Hangi gıdalarda bor var? Bor kansere yol açar mı? Beypazarı Soda'dan açıklama: İthamlar kötü niyetli! Uzmanlar bor hakkında ne... Haberi Görüntüle

ÇOCUKLARI BOĞULMAKTAN NASIL KORURUZ? 

Peki bebek ve çocukları boğulmaktan nasıl koruyabiliriz?

  • Boğulmayla baş etmenin en iyi yolu önlem almak. Beslenme sırasında, bebeğin veya yürümeye başlayan çocuğun yetişkin gözetiminde masanın yanında oturduğundan ve dikkatini dağıtabilecek başka faaliyetlerde bulunmadığından emin olun.
  • Üzüm, çeri domates, sucuk gibi yuvarlak yiyecekleri uzunlamasına kesin.
  • Taze sebze ve meyveleri çocuğun yeteneğine uygun parçalar halinde verin.
  • 5 yaşın altındaki çocuklara, çok ince öğütülmediği sürece kuruyemiş vermekten kesinlikle kaçının. 
  • Güvenli bir oyun ortamı sağlayın ve küçük oyuncakları özellikle bebeklerden ve küçük çocuklardan uzak tuttuğunuzdan emin olun.
Yarım saatte 250 kalori yaktırıyor! Zayıflatırken beyni de geliştiriyor! Bu dansı herkes yapabilir Yarım saatte 250 kalori yaktırıyor! Zayıflatırken beyni de geliştiriyor! Bu... Haberi Görüntüle

Sonunda bu da oldu! Mikroplastikler o organa bile ulaştı! Sonunda bu da oldu! Mikroplastikler o organa bile ulaştı! Haberi Görüntüle

BOĞULMA SIRASINDA ANNE BABALAR NE YAPMALI? 

Yine de bir boğulma olayı meydana gelirse, şu yolları takip edin. 

  1. Yabancı cisim dışarı doğru çıkmadığı sürece parmağınızı ağza sokarak yabancı cismi çıkarmaya çalışmayın.
  2. Bir yaşından küçük bebekler için, bebeği ön kolunuza yüzü aşağı bakacak şekilde, başı vücudundan aşağıda olacak şekilde yerleştirin ve kürek kemiklerinin arasına beş kez sırt vuruşu yapın. Yabancı cisim çıkmazsa bebeği sırt üstü çevirin ve iki parmağınızı göğsün ortasına kullanarak beş göğüs itişi yapın. Yabancı cisim hala çıkmıyorsa hemen ambulans çağırın. Sağlık ekibi gelene veya yabancı cisim çıkana kadar kürek kemiklerine sırt darbeleri ve göğüs itme döngülerine devam edin.
  3. Bir yaşından büyük çocuklarda göğüs itme yerine bir yumruk sıkılıp diğer elin etrafına dolanarak yabancı cisim çıkana veya acil sağlık ekibi gelene kadar içe ve yukarı karın itme yapılmalı.
     

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading